Prekrasan ambijent

Rajska plaža u Loparu ugostila ribarsku i pomorsku manifestaciju Fisherman fiestu

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Edukativne radionice, zabava i gastroponudaU prekrasnom ambijentu Rajske plaže u Loparu održana je ribarska i pomorska manifestacija pod nazivom Fisherman fiesta u sklopu koje je predstavljena i nova mobilna aplikacija Fisherman Friend koja će se koristiti u budućem interpretacijskom centru Čovik i more, a koju je dala izraditi Turistička zajednica općine Lopar.


Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja za cilj ima davanje uvida u loparsku ribarsku i pomorsku baštinu sa svrhom edukacije djece i mladih o ribolovu u Loparu, o ribarskim tehnikama i alatima, tradicijskim plovilima, o zanimljivostima iz morskog svijeta, ekologiji i održivom razvoju.


Osim edukativnog sadržaja, aplikacija ima i zabavni dio pa su tako mali korisnici u njoj mogli slagati puzzle s morskim motivima, bojati razne morske motive, slagati Rapsku lađu i igrati kviz da potvrde svoje znanje naučeno koristeći aplikaciju.
– Održane su i radionice u kojima su djeca izrađivala makete Rapske lađe, vezivala mornarske čvorove, bojila bojanke i crtala hobotnice u pijesku, a najbolji su radovi i nagrađeni.


Sve radionice zamišljene su u svrhu senzibiliziranja turista i domicilnog stanovništva, a poglavito djece, na osmišljeniji i osvješteniji život s morem i uz more, s naglaskom na zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske ribarske tradicije te kulturne i prirodne baštine – kazao je Marin Mušćo, direktor TZ-a općine Lopar.


U glazbenom dijelu nastupile su dvije rapske klape, Anima Arbae i Krijanca, te Swing Express Bend uz produkcijsku podršku Soundlanda, a za riblju gastronomsku ponudu pobrinula se hotelska tvrtka Imperial Riviera.


Fisherman fiesta sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo posredstvom LAGUR-a Tramuntana.