"Okusite Sloveniju"

Posebni kulinarski užici. Za produženi prvomajski vikend na Lošinju gostuju vrhunski slovenski chefovi

Alenka Juričić Bukarica



MALI LOŠINJ – Otok Lošinj će tijekom prvomajskog produženog vikenda okupiti vrhunske kuhare regije u sklopu kulinarske wine&dine avanture Okusite Sloveniju. Naime, tri renomirana slovenska gostujuća chefa, Jure Tomič, Janez Bratovž i Igor Jagodic, udružit će snage s lošinjskim snagama, i to Michelinovom zvjezdicom nagrađenim chefom Michaelom Gollenzom iz lošinjskog boutique hotela Alhambra te majstorom suvremene japanske kuhinje Orhanom Cakirogluom iz restorana Matsunoki lošinjskog hotela Bellevue.


Program počinje u subotu, 29. travnja, vinskom radionicom u hotelu Bellevue, koju će voditi slovenska sommelierka Nina Bratovž, a koja u poznatom ljubljanskom restoranu JB Restavracija, prvom slovenskom restoranu uvrštenom na prestižnu listu 50 najboljih svjetskih restorana, vodi vinski program.


U nastavku dana u hotelu Bellevue na 6-Hands Dinner vrhunska jela pripremat će svjetski prvak u tjestenini, višestruko nagrađivani kuhar i dobitnik prestižne Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) za najbolju uslugu prema izboru Gault&Millau Jure Tomič iz restorana Debeluh u Brežicama.




Tomiču će se pridružiti i legendarni Janez Bratovž iz JB Restavracije, pionir slovenske kuhinje i jedan od najboljih svjetskih kuhara te velemajstor suvremene japanske kuhinje Orhan Cakiroglu iz restorana Matsunoki. U nedjelju, 30. travnja, 4-Hands Dinner u boutique hotelu Alhambra pripremat će chef Igor Jagodic iz ljubljanskog restorana Strelec, koji je za svoj rad, osim Michelinovom zvjezdicom, nagrađen i četirima kuharskim kapama Gault&Millau te chef Michael Gollenz iz restorana Alfred Keller boutique hotela Alhambra. Veliko finale najavljeno je za 1. svibnja, kad će svih pet chefova zajedničkim snagama pripremati ručak i tako zaokružiti upoznavanje okusa Slovenije.