Oštećenja

Olujno jugo izazvalo velike štete u Staroj Baški i Krku. Sanacija obale naložena po hitnom postupku

Mladen Trinajstić

FOTO ŽLU KRK

FOTO ŽLU KRK

Procijenjena vrijednost radova koje će u luci Stara Baška biti potrebno izvesti iznosi četrdeset tisuća eura. Vrijednost radova na sanaciji oštećenja u luci Krk premašila je 34 tisuće euraSTARA BAŠKA – Uslijed olujnog nevremena prošle jeseni, ali i ponovnih udara olujnoga juga koje je prije nekoliko tjedana na više otočnih lokaliteta učinilo štete na obalnim, pa tako i objektima lučke infrastrukture, nastala su oštećenja koja je nužno hitno sanirati. Jedan od objekata koji je u snažnim udarima jugom »pogonjenih« valova u posljednjem olujnom udaru najviše stradao jest i gat u luci Stara Baška.


– Da bi se obavili radovi po hitnom postupku, a koji su zbog karaktera ondje nastalih oštećenja nedvojbeno nužni, pripremamo dokumentaciju za provođenje postupka jednostavne nabave radova za hitnu sanaciju oštećenja armiranobetonske hodne ploče obalne konstrukcije, kao i dijela obalnog zida na starobašćanskom lukobranu – predstavio nam je Alfred Franković, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk koja tom lukom upravlja.


Procijenjena vrijednost radova koje će ondje po žurnom postupku biti potrebno ugovoriti, a potom i promptno i izvesti, iznosi četrdeset tisuća eura, a kako nam čelnik spomenute županijske ustanove koja skrbi o 23 luke i lučice na otoku Krku kaže, očekuje se i od lučkih vlasti računa da će na sanaciji oštećenja lukobrana poduzeti zahvati biti dovršeni do početka predstojeće turističke sezone.
Radovi na sanaciji oštećenja uzrokovanih olujnim nevremenom izvodili su se proteklih tjedana i u luci Krk. Ondje su, naime, provođeni zahvati sanacije podmorskog i nadmorskog dijela obalnog zida rive Obala Marina. Vrijednost radova premašila je 34 tisuće eura. Kako se kao posljedica olujnog juga koje je sjeverni Jadran zahvatilo koncem veljače ove godine urušio i kamen s dijela obalnog zida operativne obale na Svetom Bernardinu, također u luci Krk, i spomenuto je oštećenje ušlo u program sanacija po hitnom postupku kakve se silom prilika (i prirode) provode po svakom takvom jačem i po obalne objekte kobnijem nevremenu.