Suradnja susjeda

Neformalno se udružili TZ-i Malog Lošinja i Cresa

Bojan Purić

Sporazum su potpisali creski gradonačelnik i po dužnosti predsjednik tamošnje turističke zajednice Kristijan Jurjako te lošinjska gradonačelnica i predsjednica lošinjskog TZ-a Ana KučićMALI LOŠINJ – Između turističkih zajednica gradova Malog Lošinja i Cresa sklopljen je sporazom u suradnji, odnosno njihovo neformalno udruživanje, javljeno je iz ureda lošinjske turističke zajednice.


Sporazum su potpisali creski gradonačelnik i po dužnosti predsjednik tamošnje turističke zajednice Kristijan Jurjako te lošinjska gradonačelnica i po dužnosti predsjednica lošinjskog TZ-a Ana Kučić, u prisustvu dvoje direktora TZ-a, Dalibora Cvitkovića (Lošinj) i Sanje Živanović (Cres). Ovim dokumentom najavljen je nastavak provođenja zajedničkih aktivnosti s ciljem daljnjeg razvoja turizma.


Na području koje ionako predstavlja zemljopisnu i turističku cjelinu, dvije turističke zajednice zajedno rade na Master-planu razvoja turizma koji sadrži valorizaciju dosad neiskorištenog, a pritom se obećava inovativnost i »primjena načela održivosti s ciljem očuvanja prirodnog okruženja te kvalitete življenja«.
Kako se navodi, vizija turizma Malog Lošinja i Cresa temelji se na tri glavna uporišta – Sunce i more, turistički proizvod koji trenutačno generira najveći udio turističkog prometa, zatim aktivni odmor kao primarni turistički proizvod u pred i post sezoni te Wellbeing koji predstavlja sukus doživljaja zdravstvenog turizma i Wellness & Spa programa u destinaciji.


– Uvjerena sam da zajedničkim djelovanjem imamo mogućnost puno kvalitetnije pozicionirati se na tržištu i razvijati projekte koji će potaknuti cjelokupni gospodarski razvoj našeg arhipelaga, što je u ovim izazovnim vremenima iznimno važno. S Cresom izvrsno surađujemo te se nadamo da će i ovaj sporazum iznjedriti mnoštvo dobrih projekata za razvoj naših otoka, ali što je najvažnije, da će unaprijediti kvalitetu života svojim stanovnicima – izjavila je Ana Kučić, dok Kristijan Jurjako sporazum doživljava kao »turistički brak koji će pridonijeti prepoznatljivosti našeg arhipelaga kao jedinstvene turističke destinacije s mnogim posebnostima Cresa i Lošinja, od Tramuntane na sjeveru do Ilovika na jugu«.


– Gradovi Cres i Mali Lošinj godinama surađuju na svim razinama, imaju zajedničke komunalne tvrtke, razvojnu agenciju te surađuju na brojnim projektima. Turističke zajednice zajednički su izradile strategiju razvoja turizma našeg arhipelaga pa je neformalno udruživanje samo logičan nastavak suradnje – istaknuo je Jurjako.