Vrijedna donacija

Naslijeđenu Octaviju Grad Krk darovao – gerontodomaćicama

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Dobro uščuvana Škoda je u vlasništvu Grada završila slučajno, kao rezultat jednog ostavinskog postupka, a kako za njezinim korištenjem unutar službi lokalne uprave nije bilo potrebe, »naslijeđeno« vozilo odlučili su prepustiti Crvenom križuKRK – Pred sjedištem krčke Gradske uprave, jučer je održana skromna, ali i »od srca« upriličena svečanost uručenja osobnog vozila kojeg su Gradskom društvu Crvenog križa Krk na uporabu predali predstavnici Grada, predvođeni zamjenikom gradonačelnika Čedomirom Milerom. Rabljena, ali i dobro uščuvana Škoda Octavia u vlasništvu Gradske uprave završila je sasvim slučajno, kao rezultat jednog ostavinskog postupka.


– S obzirom na to da za korištenjem tim automobilom unutar službi lokalne uprave nije bilo potrebe, Grad se odlučio »naslijeđeno« vozilo prepustiti onima kojima će ono sasvim sigurno dobro doći – službi gerontodomaćica koje u okrilju spomenute humanitarne organizacije već godinama predano skrbe o brojnim našim starijim sumještanima, objasnio nam je u toj prilici Miler.


Prije no što je ključeve vrijednog dara uručio otočnim humanitarcima, krčki dogradonačelnik naglasio je i da Gradska uprava doniranu Škodu djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa prepušta na »slobodnu uporabu«, odnosno za provođenje svih, a ne samo aktivnosti vođenja brige o starijima u njihovim domovima, naravno, unutar djelatnosti kojima se bavi ta, za život i zdravlje brojnih otočana iznimno vrijedna i važna organizacija.


»Zametak« voznog parka
Iskazujući zahvalnost na darovanom automobilu, predsjednik tog Društva, prof. Antun Lončar, ustvrdio je da je ovaj čin nastavak kontinuiranog višegodišnjeg »praćenja« svih potreba te organizacije od strane Grada Krka, ali i svih ostalih otočnih jedinica lokalne samouprave s kojima GDCK Krk također prisno i plodonosno surađuje.


– Ni sami ne znate koliko će nam dobro doći ovo vozilo, prvo i zasad jedino u našem voznom parku namijenjenom gerontodomaćicama, dodala je pak ravnateljica GDCK-a, Marija Jakominić. Otkrila nam je i da se dosad osam provoditeljica programa pružanja »gerontodomaćinske« skrbi o starijim osobama u njihovim domovima u pravilu služilo vlastitim vozilima, uz pokrivanje troškova »loko« vožnje. – U ovom trenutku te naše vrijedne djelatnice svakodnevno skrbe o potrebama preko stotinu korisnika programa »Pomoć u kući«, mahom starijih, onemoćalih ili pak bolesnih otočanki i otočana kvaliteta čije svakodnevice, bez skrbi koju im pruža naših osam stručno osposobljenih djelatnica i djelatnika, ni izbliza ne bi mogla biti na razini na kojoj je danas, naglasila je Jakominić.


Čak 130 korisnika Pomoći u kući

Program Pomoći u kući, koji se zahvaljujući sufinanciranju svih krčkih jedinica lokalne samouprave već godinama uspješno provodi na cijelom otoku, trenutačno ima 130 korisnica i korisnika, uglavnom starijih ljudi koje po dogovorenom i uhodanom rasporedu naše gerontodomaćice redovno posjećuju u njihovim domovima, otkrila nam je Jakominić. Briga o starijima koja se na taj način provodi uglavnom je usmjerena njihovu pomaganju u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova, pripremi i dobavi živežnih namirnica, pomoći u nabavci lijekova, ali i ogrjeva, u održavanju čistoće njihovih domova i svega onog ostalog, što našim starijim sumještanima svakodnevicu čini ljepšom, ugodnijom, sigurnijom i spokojnijom, završila je ravnateljica krčkog Crvenog križa, ocijenivši da su takve aktivnosti dodatnu važnost i težinu dobile u trenutačnim, i više no izazovnim epidemiološkim okolnostima.

Viša kvaliteta usluga


– Koliko je važna i vrijedna ova donacija, u smislu nastojanja daljnjeg podizanja kvalitete usluga koje uz pomoć lokalnih samouprava otoka Krka već godinama pružamo i na koje smo ponosni, osim neupitne činjenice da će naše gerontodomaćice svima sad biti još dostupnije, potvrđuje i činjenica da smo posljednjih tjedana tu našu uslugu na raspolaganje stavili i onim našim novim privremenim starijim sumještankama i sumještanima, na otoku Krku privremeno zbrinutima s područja potresom pogođene Banije, otkrila nam je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, otkrivši pritom da je želju i potrebu za uključenjem u tu vrstu »kućne brige« o starijima dosad iskazala tek jedna na otoku »udomljena« starija stanovnica katastrofalnim zemljotresom pogođenog dijela naše zemlje, ali i da postoje naznake da bi potrebe za tom vrstom socijalne, odnosno gerontološke skrbi u narednim tjednima mogle postati i veće.