Nezavisni kandidat za načelnika Punta

Daniel Strčić: Mještani trebaju biti kontrolori vlasti

Mladen Trinajstić

Daniel Strčić / NL arhiva

Daniel Strčić / NL arhiva

Prioritet je niz demografskih mjera, ali planiram uvesti i praksu sastajanja načelnika i mještana, obvezu odgovaranja na upite u roku od sedam dana, anketiranje mještana, godišnje susrete s obiteljima te izravne prijenose sjednica Vijeća, rekao je StrčićPUNAT  Naša općina izumire. U posljednjih pet godina prosječno umire osam osoba više nego što ih se rađa. Prije sto godina imali smo puno više stanovnika no što ih imamo danas. Nastavimo li tako, naše općine uskoro više neće ni biti – tim je riječima neke od motiva ulaska u borbu za funkciju puntarskog načelnika objasnio Daniel Strčić, voditelj nezavisne liste koja na izborima istupa pod sloganom »Volim Punat«. Upitan kako to promijeniti, odgovorio nam je da se to može samo promjenom odnosa prema mladima i njihovim obiteljima.


– Razradili smo detaljne demografske mjere Općine jer smo svjesni da nam je to gorući problem. Stoga ćemo mladim obiteljima omogućiti sufinanciranje kamata na kredite za kupnju stana, kuće ili zemljišta, primjenjujući odredbe sukladne programu subvencioniranih stambenih kredita APN-a. Dio proračuna Općine namijenit ćemo višegodišnjim potporama za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, a plan je omogućiti besplatno pohađanje vrtića, također za svako treće i sljedeće dijete, govori Strčić.


Upitan o svom viđenju poticanja gospodarstva, Strčić je rekao da će, povjere li mu sumještani načelnički mandat, omogućiti gospodarski razvoj i privlačenje investicija, u skladu s potrebama i planom razvoja općine, a ne pogodovanjem bilo kojim pojedincima.


Potpore za poduzetnike
– Suradnjom gospodarstva i Općine možemo doprinijeti boljitku tako što ćemo ustanoviti sva deficitarna zanimanja na otoku Krku, a potom osmisliti program stipendiranja učenika za ta zanimanja. Kako bismo smanjili nezaposlenost, poticat ćemo poslodavce u zapošljavanju, a želimo potaknuti i razvoj poduzetništva, posebno kod mladih i kreativnih mještana. Za njih planiramo potpore za samozapošljavanje i osnivanje novih obrta ili tvrtki te okupiti tim stručnjaka, koji će im pomoći u realizaciji njihovih ideja, nastavlja Strčić, predstavljajući i da s »ekipom s liste« razvija plan uređenja pozornice za koncerte na otvorenom, kao i prostora za druženja mladih tijekom zime.
– U suradnji s civilnim društvom osigurat ćemo dovoljno zabavnog i sportskog sadržaja za sve generacije Puntara i Starobašćana. I za one starije mještane već imamo plan, kroz javno-privatno partnerstvo omogućit ćemo izgradnju doma za starije i nemoćne osobe, ali i pokretanje niza aktivnosti poput programa cjeloživotnog učenja i posebno namijenjenih sportskih aktivnosti za treću životnu dob, objašnjava Strčić.
»Na račun« svoje već javno iskazane kritike o nedovoljno otvorenom i transparentnom odnosu aktualne općinske uprave s javnošću, Strčić kaže da će, bude li dobio priliku, s funkcije načelnika nastupati uvelike drugačije.


Otvorena Općina


– Mještani trebaju biti kontrolori vlasti, pa tako od prvog dana planiram veći dio svoga vremena posvetiti komunikaciji s mještanima, kako bih čuo njihov glas, želje i potrebe. Stvarne potrebe stanovnika moraju biti ključ rada lokalne uprave, a ne želje administracije ili stranački pogodnih pojedinaca. Stoga planiram uvesti praksu sastajanja načelnika i mještana, obavezu odgovaranja na upite u roku od sedam dana, provođenje anketa o zadovoljstvu i prijedlozima mještana, kao i godišnje susrete načelnika i obitelji u Puntu i Staroj Baški. Otvaranje Općine mještanima provest ćemo i kroz izravno videoprenošenje sjednica Općinskog vijeća, kako bi javnost znala »sve o svakoj odluci«. Plan je omogućiti i kompletan uvid u trošenje proračunskog novca, tim više što je ukupnim kreditnim zaduženjem većim od 30 milijuna kuna Općina trenutačno prezadužila i ovu, ali i iduće generacije, rekao je Strčić, koji financijski zaokret planira ostvariti pripremom projekata za financiranje bespovratnim sredstvima iz regionalnih, nacionalnih ili fondova EU-a.