Rebalans

Lošinjski proračun smanjen zasad za skoro trećinu

Bojan Purić

Ilustracija Malog Lošinja

Ilustracija Malog Lošinja

Za ovakvu se odluku izjasnilo 11 od ukupno 15 vijećnika, dok je četveročlani klub neovisne liste Dubravka Devčića odlučio ne dati podršku prijedloguGrad Mali Lošinj nakon sjednice Gradskog vijeća i službeno ima smanjeni proračun, kao odraz problema u gospodarstvu uslijed mjera suzbijanja širenja novog koronavirusa u Hrvatskoj i šire. Proračun je smanjen za približno 28 posto, pa mu sada prihodovna strana umjesto prvobitno planiranih 126,7 milijuna iznosi 90,1 milijuna kuna.


Za ovakvu se odluku izjasnilo 11 od ukupno 15 vijećnika, dok je četveročlani klub neovisne liste Dubravka Devčića odlučio ne dati podršku prijedlogu.


Sudionici rasprave o rebalansu najviše su razgovarali o tome treba li plaće u gradskim ustanovama i poduzećima vratiti na iznose prije ožujskih smanjenja. Dejan Nekić (SDP) i Branko Domac (PGS) predložili su da se proljetna odluka preispita, kazavši da je neke djelatnike to smanjenje dovelo na rub egzistencije pa su na stol bacili i prijedlog da se plaće podignu prema indeksu ostvarenih turističkih noćenja, našto je gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) odgovorila da prihodi od turizma nisu toliko visoki koliko je visok broj noćenja. Za to da se još pričeka s odlukama je i Mario Kamalić (HSS), a Đurđica Šimičić (HDZ) mišljenja je da ne treba ukidati olakšice gospodarstvu jer se stanje u turizmu može posve promijeniti u jednom danu.
Prema najavama gradonačelnice, može se očekivati barem još jedno smanjenje proračuna tijekom godine, i to u listopadu, kada manje-više bude jasno kako će Lošinj proći u turističkoj sezoni.


Zaiskrilo je na pitanju sastava Odbora za branitelje, a prema onome što su kazali sudionici u raspravi, njegova bi glavna svrha bila ponovno zajedničko sudjelovanje svih zainteresiranih udruga i predstavnika Grada u prigodama prisjećanja na godišnjice iz rata. S devet glasova podrške i šestero suzdržanih, odlučeno je da u odboru budu Milan Topić (predsjednik), Željko Gadža, Stipe Rukavina, Zijad Ramić, Ranko Matušan, Branko Viskić te predstavnica gradske uprave Kristina Žuškin Tokić.


Usvojeno je odricanje od prava prvokupa tri stana u zgradi povezanoj mostom sa zgradom bivše Pomorske škole u gradskom središtu. Gradonačelnica Kučić obrazložila je to nepristajanjem prodavatelja Rijekatekstila da omogući Gradu plaćanje do kraja ove godine, tj. traženju ranije uplate.