Šesto izdanje

LINK IN ART Izložba “Brodarica” otvara Decumanusov cjeloljetni program

Mladen Trinajstić

Nadahnuće za svoj umjetnički projekt autorica Margareta Pešić je pronašla u mitu o vili Brodarici koju vješto povezuje s drugim mitologijama i mnogobrojnim licima suvremene ženeU krčkoj galeriji Decumanus ovog tjedna započinje novo, već šesto po redu izdanje dvomjesečnog izložbenog projekta Link In Art. U organizaciji Centra za kulturu Grada Krka i ove godine za taj izložbeni prostor pripremljen cjeloljetni program, doznajemo od predstavnika spomenute gradske ustanove, za temu će imati predstavljanje arhetipskog i mitološkog u suvremenim likovnim praksama.


U sklopu ovogodišnjeg Link In Arta izložbe svojih radova u galerijskom centru u središtu Krka upriličit će najprije multimedijska umjetnica Margareta Peršić, a potom i fotografkinja Iva Lulić te ilustrator Zdenko Bašić. Kustos spomenutog izložbenog programa krčki je vizualni umjetnik Igor Gržetić.


Večeras u 21 sat u Decumanusu se tako otvara izložba »Brodarica« umjetnice Margarete Peršić. Nadahnuće za taj svoj umjetnički projekt autorica je pronašla u mitu o vili Brodarici koju, doznajemo od organizatora ove zanimljive izložbe, vješto povezuje s drugim mitologijama i mnogobrojnim licima suvremene žene. Okosnica postava je njezina pjesnička zbirka, no stihovi i ilustracije ovaj put izlaze iz korica i zauzimaju novi, mnogo veći prostor – onaj galerijski. Postav među ostalim tako obuhvaća minijature čiji sadržaj promatrač otkriva pomoću povećala, ali i njihovu suprotnost – akrilne slike te stilizirana platnena jedra na kojima su ispisani stihovi. Taj novi autorski rad zagrebačke umjetnice Margarete Peršić tako sintetizira čitavu seriju raznorodnih sredstava namijenjenih izražavanju, ali i aktivnih u evociranju arhetipa, sazdanog od specifičnog mitskog obrasca.
Link in Art, projekt u sklopu kojeg se izložba postavlja, koncipiran je kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije. Projekt je osmišljen po uzoru na koncept umrežavanja putem interneta. Novoumrežena poveznica (link) uspostavlja živu i interaktivnu, često i društveno osviještenu, komunikaciju autora, publike i zajednice, rekao je, najavljujući prvu u planiranom nizu u ovoljetni, šesti po redu Link In Art uklopljenih izložbi krčki vizualni umjetnik Igor Gržetić.


Izložba do 2. srpnja


Izložba »Brodarica« bit će posjetiteljima Decumanusa dostupna za razgled sve do 2. srpnja, i to svakog dana osim nedjelje. Radno vrijeme galerije je od 10 do 12 te od 19 do 22 sata.