Diplome specijalistima hrvatske kuhinje

PRVA KRČKA GENERACIJA Kuhari specijalisti “temeljac” hrvatskoj kulinarstva

Mladen Trinajstić

Novopečenim kuharima-specijalistima lente i diplome dodijelio mentor Saša Bešlić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Novopečenim kuharima-specijalistima lente i diplome dodijelio mentor Saša Bešlić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Lente i diplome dobili su Dario Arnautović, Dominik Bajčić, Djino Gajski, Ivica Lužina, Mario Matahlija, Luka Penava i Dorijan Španić, odradivši 190 sati praktičnog usavršavanja u školskoj kuhinji i savladavši sve segmente nacionalne kuhinje



KRK  Iako brojem sudionika ponešto skoromnije te u epidemiološki »prihvatljivijem« obliku, jučerašnje obilježavanje dana otočne Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« nije bilo ništa manje svečano no inače. Naprotiv. U ugostiteljskom praktikumu upriličeno druženje otočnih prosvjetara, polaznika školskih programa te njihovih prijatelja i podupiratelja iz brojnih instutucija i tvrtki grada i otoka Krka, bila je idealna prigoda da se otočnoj javnosti predstavi prva generacija u toj školi obrazovanih sada i službeno stručno osposobljenih kuhara specijalista hrvatske nacionalne kuhinje. Kako je uvodno rekla prof. Đurđica Cvitkušić, ravnateljica srednje škole, u to zvanje službeno su promovirana »sedmorica veličanstvenih« koji su još 2019. godine postali prvim polaznicima tada uvedenog programa stručnog usavršavanja, odnosno obrazovanja odraslih.


Prva krčka generacija kuhara-specijalista hrvatske nacionalne kuhinje s mentorom Bešlićem i ravnateljicom Cvitkušić / Foto M. TRINAJSTIĆ

Prva krčka generacija kuhara-specijalista hrvatske nacionalne kuhinje s mentorom Bešlićem i ravnateljicom Cvitkušić / Foto M. TRINAJSTIĆ


 


Stogodišnjica školstva


U programu stručnog usavršavanja završenim srednjoškolskim obrazovanjem već potkovanih otočnih kuhara, onih koji su iskazali želju za daljnjom stručnom specijalizacijom, u startu je sudjelovalo desetero polaznika od kojih je naposljetku taj specijalizacijski program sad uspješno kraju privelo njih sedmero, i to vjerujem na svoju, ali i radost svojih poslodavaca, kao i konzumenata specijaliteta koji će sasvim sigurno odskora izlaziti iz njihovih kuhinja, rekla je Cvitkušić koja se u toj prilici pohvalila i vrijednim jubilejem – stogodišnjicom organiziranog srednjeg školstva na otoku Krku, koja će prigodno biti obilježena u drugom dijelu ove godine, Ujedno je podsjetila da je ključnu ulogu u stručnom osposobljavanju novopečenih kuhara specijalista hrvatske nacionalne kuhinje odigrao njihov predavač i mentor, iskusni i nagrađivani kuhar Saša Bešlić koji u toj školi već godinama prenosi svoja znanja i vještine na generacije krčkih kuharica i kuhara, budućih chefova, i to kako onih srednjoškolskog uzrasta, tako i na njihove starije i iskusnije kolege poput jučer promoviranih specijalista.


Veselje na stolovima pokazalo tek dio "savladanog" u praktikumu otočne srednje škole / Foto M. TRINAJSTIĆ

Veselje na stolovima pokazalo tek dio “savladanog” u praktikumu otočne srednje škole / Foto M. TRINAJSTIĆ




 


Na koncu degustacija


Iz ruku ravnateljice i svoga mentora, zaslužene lente i diplome dobili su kuhari specijalisti Dario Arnautović, Dominik Bajčić, Djino Gajski, Ivica Lužina, Mario Matahlija, Luka Penava i Dorijan Španić. Svi oni, istaknuto je, odslušali su ponešto teorijskih predavanja, ali i 190 sati praktičnog usavršavanja u školskoj kuhinji, u pripremi jela i specijaliteta, kojim su obuhvaćeni baš svi segmenti hrvatske nacionalne kuhinje. Treba reći da je krčka škola odnedavno i partner opatijskog Regionalnog centra kompetencija u suradnji s kojim aktivno pridonosi unapređenju i obogaćenju ukupne ugostiteljske ponude otoka Krka, kroz obrazovanje i osposobljavanje kuharskog i konobarskog kadra još od 1974. godine.
Glavni predavač i mentor novih kuhara specijalista, Saša Bešlić, istaknuo je da je »razvoj kadra« jedan od ključnih elemenata razvijanja kulinarstva i ugostiteljstva u cjelini. – Time razvijamo i unapređujemo ukupnu kvalitetu turističke ponude otoka Krka koji upravo u svojoj gastroponudi pronalazi jedan od oslonaca svog prepoznatljivog turističkog imidža, zaključio je Bešlić, a uslijedila je degustacija delicija koje su za tu prigodu, uz pomoć učenika ugostiteljskih smjerova krčke škole, kreirali i izradili sami kuhari specijalisti.


Foto M. TRINAJSTIĆ

Foto M. TRINAJSTIĆ