Za svaki slučaj

Odlična ideja: Krčki vatrogasci građanima podijelili 180 kućnih protupožarnih setova

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U setu se nalazi kućni aparat za gašenje požara i protupožarna dekaKRK – Na krčkoj rivi tijekom nedjeljnoga prijepodneva provedena je zanimljiva promotivno-edukacijska akcija otočnih vatrogasaca.


U svrhu educiranja stanovništva o opasnostima od požara, kao i mjerama koje bi svi mogli i trebali poduzimati s ciljem zaštite od požara, djelatnici profesionalne Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka i njihovi kolege iz redova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krk upriličili su hvalevrijedno događanje s namjerom da, između ostaloga, prezentiraju vatrogasnu djelatnost.


Jačanje zaštite


Brojni žitelji Grada Krka vatrogasce su na rivi posjetili već i stoga što se u ovoj prilici svim stanovnicima te otočne jedinice lokalne samouprave na dar uručivao vrijedan poklon. Svako kućanstvo, naime, moglo je u ovoj prilici potpuno besplatno dobiti i kući ponijeti po jedan i više no koristan protupožarni set, sačinjen od kućnog aparata za gašenje požara i protupožarne deke.
– Akciju provodimo na inicijativu i u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Grada Krka te krčkom gradskom upravom, a sve sukladno nedavno usvojenom Programu upoznavanja stanovništva s opasnostima i mjerama zaštite od požara, predstavio nam je Goran Grubišić, zapovjednik JVP-a Grada Krka, ali i čelnik Stožera civilne zaštite.


– Predstavnici gradske uprave, s nakanom da se razina zaštite od požara i u segmentu kućanstava podigne na što višu razinu, nabavili su čak 180 kućnih protupožarnih setova sačinjenih od aparata za gašenje početnog požara, kao i protupožarnih deka, a koje nam je cilj danas razdijeliti čim većem broju naših sugrađana, kazao je Grubišić.


Foto: M. TRINAJSTIĆ

Zapovjednik JVG Grada Krka Goran Grubišić / M. TRINAJSTIĆ


Setovi i brošure


– Ideja da čak 180 kućanstava s područja grada opremimo ovih vrijednim i nadasve učinkovitim protupožarnim kompletima zasigurno će pridonijeti podizanju opće razine protupožarne zaštite, kao što će pridonijeti i prateći informativni materijali, odnosno brošure koje danas svima ovdje dijelimo, zaključio je Grubišić.


Tržišna vrijednost kompleta kakve su Krčani besplatno dobivali i odnosili svojim domovima je oko šezdesetak eura. Grubišić nije skrivao zadovoljstvo interesom koje su žitelji tog otočnoga grada i okolnih naselja pokazali za ovu hvalevrijednu inicijativu. Kako bi se omogućilo da paketi koje je darovao Grad dođu u čim veći broj kućanstava, svi koji su preuzeli poklonjene vatrogasne setove morali su se »registrirati« osobnim dokumentom čime se osiguralo da u svako kućanstvo dođe po jedan takav komplet.


Požari “vrebaju” i u domovima i uredima

Krčki vatrogasni zapovjednik rekao je i da se, kad je zaštita od požara u pitanju, glavnina pažnje javnosti često usmjerava isključivo opasnostima od ljetnih požara otvorenih prostora, a da se pritom zaboravlja da se većina požarnih incidenata zapravo događa u zatvorenim prostorima odnosno kućanstvima ili pak onima koji se koriste u poslovne svrhe.


– Danas nam je cilj osvijestiti ljude o opasnostima od požara koje vrebaju u njihovim domovima te ih pritom vrijednim darom, ali i savjetom »pripremiti« da sami mogu početno djelovati i spriječiti veće štete na svojoj imovini, ali i ukloniti opasnosti po živote i zdravlje svojih ukućana, zaključio je naš sugovornik.