Jubilarno izdanje

Izašlo trideseto izdanje Krčkog kalendara

Mladen TrinajstićKRK – U nakladi riječke izdavačke kuće Glosa ovih je dana svjetlo dana ugledao još jedan Krčki kalendar, onaj za 2022. godinu. Trideseto, jubilarno izdanje edicije koja već desetljećima u godišnjim razmacima prati i prezentira otočne aktualnosti te brojne teme iz krčke prošlosti, urednički potpisuje Josip Žgaljić, a donosi mnoštvo zanimljivih članaka i priloga, obrađujući uz ostalo i tematiku prvih hotela na otoku Krku i njihovih pokretača i vlasnika.


U onom svom dijelu kojim se obrađuju recentnija zbivanja, novi broj Krčkog kalendara predstavlja i sve, na svibanjskim izborima novoizabrane, odnosno iznova potvrđene lokalne čelnike i čelnice te članove lokalnih vijeća.


U poglavlju »Naše, domaće« predstavljeni su pak tekstovi Marije Kovačević i Darka Mađarevića, a o kulturološkim tragovima pišu i Nives Opačić koja je autorica priloga »Jezikoslovne šetnje otokom Krkom«, Anton Bozanić (»Naziv boduli hrvatskoga je podrijetla«) te Igor Žic (»Slikari Bruno Bulić i Ivan Fanuko i freske na Košljunu«). Tu je i tekst Gordane Gržetić »U dubinama srca nada, u moru života samo ljubav«, a u sklopu poglavlja »Put u prošlost« i rukopisi Jadrana Srdoca (»Poštanske marke s motivom otoka Krka od 1920. do danas«), Tomislava Galovića (»Otok Krk u Putopisu Giovannija Battiste Giustiniana iz 1553.«), Zdenka Cerovića (»Tajnovita kula u Malinskoj iznad uvale Draga«) i Josipa Uravića (»Sport na otoku Krku od 1876. do 1991.«).
Naposljetku, krajobrazom se bavi Marko Randić (»Nekoliko crtica iz puntarskog biljnog svijeta«), budućnošću Ivana Mišković (»Roboti iz Malinske«), a o tajnama krčkog podmorja progovaraju Ranko Starac (»Hidroarheološki lokaliteti uz obalu otoka Krka«) i Josip Žgaljić (»Potonuli brodovi u razdoblju od 15. stoljeća do danas u podmorju otoka Krka«).


Krčki kalendar zasad se može nabaviti u Biskupijskoj knjižari u Krku, u sjedištu krčke turističke agencije Aurea ili pak u izravnom kontaktu s nakladnikom.