Solidarnost

Humanitarna akcija “Žena ženi”: Bašćanke Siščankama poslale “ženske pakete”

Mladen Trinajstić

Prigodno zapakirani poklon-paketi sadržavali su »ženske sitnice«, odnosno sve ono za što su stanovnice bašćanskog kraja procijenile da bi njima u istoj situaciji dobro došlo te da bi im makar malo olakšalo i uljepšalo teško razdobljeBAŠKA – Kao i u mnogim situacijama kad je pomoć ljudima koji su se našli u nevolji bilo koje vrste bila potrebna, mnogi su i u ovoj, još uvijek aktualnoj humanitarnoj i egzistencijalnoj krizi s kojom su suočeni stanovnici velikog broja gradova i sela Banije pokazali svoje veliko srce, plemenitost i iskrenu brigu za stanovnike nedavnim katastrofalnim potresom pogođenih područja.


Pomažući na razne načine, mnogi su otočani u proteklim tjednima činili i poduzimali baš sve što su mogli, a isto se ne prestaje odvijati niti u ovim danima. Jedna od takvih akcija, iako umnogome specifična, u djelo je upravo ovog tjedna provedena na području Općine Baška gdje su se, u humanitarnoj akciji nazvanoj »Žena ženi«, posebno angažirale i u pomaganju ženama potresenih dijelova Sisačko-moslavačke županije iskazale žene Baške, Jurandvora, Drage Bašćanske i Batomlja.


Velik odaziv


Akciju koju su još 2. siječnja idejno »zakotrljale« članice vijeća svih četiriju mjesnih odbora spomenutih naselja s područja Općine Baška, a čija je glavna ideja i cilj bilo poticanje žena s tog djela Krka da stanovnicama potresom pogođenih područja pomognu te da im lakšom i ljepšom još uvijek bremenitu svakodnevicu učine slanjem samo njima namijenjenih poklon-paketa, prigrlio je uistinu velik broj otočanki. Iz Baške je put Siska tako upravo ovog tjedna otputovao kombi dupkom ispunjen prigodno zapakiranim poklon-paketima, ukrašenim kutijama ispunjenim »ženskim sitnicama«, odnosno svime onim za što su stanovnice bašćanskog kraja procijenile da bi njima, u situaciji u kakvoj su se žene iz tog djela naše zemlje našle, dobro došlo te da bi im makar malo olakšalo i uljepšalo teško razdoblje kroz koje one kojima su Bodulke svoju pomoć namijenile i ovih dana, silom prilika, nastavljaju prolaziti.


»Ženski« paketi
– S ciljem iskaza tople ženske solidarnosti, razumijevanja i podrške, ideja je bila da svaka od nas napravi jedan maleni paket veličine kutije od cipela te da ga napuni svim onim sitnicama i potrepštinama koje i same »na dnevnoj bazi« koristimo, prenijela nam je jučer, predstavljajući nam ovaj plemeniti program predsjednica MO Baška Tanja Grlj.


– Higijenske potrepštine, čarape, donje rublje, britvice za depilaciju, maskare, ruževi, dezodoransi i ostale sitnice koje uveseljavaju svaku ženu u prigodno zapakiranim kutijama prikupljali su se u svim mjesnim odborima naše općine te su, objedinjeni, ovog tjedna poslani put Siska, točnije sisačke Opće bolnice »Dr. Ivo Pedišić«, predstavila nam je Grlj. Pokloni su poslani vozilom koje nam je na raspolaganje stavio Stožer civilne zaštite naše lokalne samouprave, nastavila je čelnica MO Baška, napomenuvši da je u toj i više no uspjeloj akciji prikupljeno čak 90 takvih »ženskih« paketa.


Tommyjeva donacija


– Dio nas osobno se istim tim vozilom zaputio put spomenute bolničke ustanove kako bismo u ime svih naših sumještanki koje su pokazale svoju brigu i plemenitost, i na taj način simbolično pokazale iskrenu solidarnost sa ženama tog potresom pogođenog kraja, nastavila je naša sugovornica. Tanja Grlj pritom nije zaboravila napomenuti ni da je isto kombi vozilo put Siska otputovalo tegleći prikolicu s humanitarnom pomoći u hrani, piću te higijenskim potrepštinama koje je za sve žitelje potresom pogođenog dijela Hrvatske osigurala Tommyjeva bašćanska maloprodajna poslovnica.