Dobra energija

Grad Cres se priključio ugradnji solarnih elektrana

Walter SalkovićCRES – Projektu »Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju«, koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte, priključio se i Grad Cres.


Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri su gradovi Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pula i Zaprešić, potom Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Projekt je ukupno vrijedan 1,4 milijuna eura, a odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU ostvario je pravo na 85% financiranja bespovratnim sredstvima iz programa »Energija i klimatske promjene« financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.


Cilj projekta »Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju« je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime se doprinosi ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju »Spremni za 55%«.
Projektom će se izgraditi 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javnim objektima na područjima gradova-partnera pa će tako Grad Cres postaviti solarnu elektranu snage 20 kW na zgradu Dječjeg vrtića Girice. Dodatna vrijednost projekta je što će se građani moći informirati o mogućnostima ulaganja u solarne elektrane za kućanstva te što će se projektom omogućiti neformalno obrazovanje za instalatere solarnih elektrana.