Peto godišnje doba

Fran krivac za sve! Krčani se veselo i bučno oprostili od karnevala

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆKRK – Veselo, bučno i »munjeno«, kako maškarama i priliči, otočani su se oprostili s vremenom karnevala.


Diljem Krka se feštalo pa je dobrim dijelom u režiji članica i članova na tom otoku brojnih maškaranih skupina koje su ove nedjelje ponosno defilirale riječkim Korzom, završnica karnevalskog vremena protekla u njihovom prigodnom završnom obilaženju otočnih mjesta.


A njihovi su stanovnici svoje vesele i raspojasane maškarane posjetitelje i »prolaznike« s radošću i veseljem dočekivali, a malo potom i otpravljali put njihove iduće »štacije«.
Od maškara i njihova vladanja veselo su se tako oprostili Omišljani, jednako kao i njihovi južni susjedi Malinskari i Dubašljani, žitelji Dobrinjštine, ali i Puntari, koji su u motoroziranu, ili bolje rečeno traktoriziranu mesopusnu povorku krenuli već u ranim poslijepodnevnim satima.


Kao jedni od rijetkih koji završnicu ovog perioda ne slave posvud prisutnim paljenjem pusta, već njegovim »nestankom«, a potom i potragom koju kabani idućeg dana provode mjestom, ljubitelji maškara s područja Punta su na mjesnoj Placi čitanjem napovidi sudili i presudili svome mesopustu Franu koji je, po običaju optužen za sve zlo i naopako koje je njegove sumještane u prošloj godini zadesilo, mogao samo šutke odslušati sve ono što mu se stavljalo na teret. A sudeći po pročitanoj mu optužnici, toga baš i nije bilo baš malo!


Kako bilo, karneval je završio i stvari se posvud sad već polako vraćaju u normalu. Što god to značilo…


Potraga za mesopustom

Kabani su naziv za običaj kad na Čistu srijedu, odnosno Pepelnicu, Puntari svojim mjestom traže mesopusta Frana. Opremljeni »feralićima« i obučeni u vunene kabanice, sudionici tog s prethono zaključenim karnevalom povezanog zbivanja bez pjesme prolaze mjestom, zazivajući i oplakujući nestalog mesopusta kojeg, naravno, nikad ne pronađu.