Spektakl na Krku

Crna ovca napunila trbuhe i – srca. Popularna manifestacija u Baški opet oduševila posjetitelje

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Crna ovca je moderan turistički proizvod koji obogaćuje našu ponudu, ali i aktivno doprinosi očuvanju i promicanju naše baštine, rekao je Toni JuranićBAŠKA – Uz posvud prisutnu ponudu poznate bašćanske janjetine koja se i ove godine spravljala na stotinu načina – u onim tradicionalnim oblicima s ražnja, ali i suvremenijim street food inačicama poput burgera i wrapova, posjetitelji Baške ovog su vikenda guštali i u bogatom i sadržajnom programu Crne ovce. Uvjerljivo najpopularnija i najposjećenija bašćanska manifestacija kojoj, po šušuru koji stvori, do koljena nisu čak niti one tradicionalne ljetne fešte, i ove je godine u svome jedanaestom izdanju ljubiteljima dobre glazbe, štovateljima domaće gastronomije, ali i sportskih, rekreativnih i kulturnih sadržaja kojima ta višednevna priredba također obiluje, donijela podosta razloga za zadovoljstvo.Žestoki start


Naime, već u prvoj večeri ovog sad već tradicionalnog vikend-programa Bašćani su krenuli žestoko. Nastupima popularnih osiječkih repera – Krankšvestera, a potom i njihova Porinom nagrađenoga splitskog kolege, Vojka V, zakotrljao se glazbeni dio Crne ovce zbog koje se i ove godine na jugoistok Bodulije u koloni »potezalo« iz svih dijelova naše regije, ali i šire.
I prije no što su prvi glazbeni izvođači zasvirali na Paladi koju nisu uspjeli isprazniti niti oblaci iz kojih je tijekom prve večeri povremena padala kiša, Crnu su ovcu »zakotrljali« kulturnjaci odnosno ljubitelji umjetnosti koje je u Galeriju »Zvonimir« s razlogom privukao cijenjeni domaći umjetnik Predrag Todorović.Nakon što je nedavno oduševio posjetitelje galerije Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, u Bašku je sad tako stigao i predstavio se publici Crne ovce dio Todorovićeve izložbe »Slike 2023. – 2024.«, a kojom su prezentirana njegova recentnija djela velikoga i manjeg formata. Dok su ljubitelji umjetnosti uživali u »Zvonimiru«, oni koji razmišljaju o umjetnoj inteligenciji i sintetskoj biologiji priogodu su imali poslušati što o svemu tome za reći ima uvijek zanimljivi i aktualni Korado Korlević, redoviti gost predavač ove manifestcije čija izlaganja uvijek privlače brojnu publiku.


Po običaju, program Crne ovce i ovog je puta u svom hodogramu imao i planinarske, kao i biciklističke ture bašćanskom kotlinom. Dok su se odrasli rekreirali, oni najmlađi posjetitelji festivala inividualizma, gastronomije, sporta i glazbe – kako Crnu ovcu predstavljaju njeni organizatori, učili su filcati vunu i pisati glagoljicom, a nemali je broj mališana stigao uživati i u boćanju te predstavama i radionicama koje su za njih gotovo bez prestanka bile priređivane na lokalitetu obalnoga »Mrgarića«.Pozitivna vibracija


U organizaciji Jedriličarskog kluba Vihor u Baški je tijekom vikenda Crne ovce održano i novo izdanje jedriličarske regate Corinthia Cup – memorijal »Jure Vukasović« oko koje je zapravo ta višednevna priredba i izrasla. Osim u repanju, posjetitelji Baške u ovom uvelike posebnome vikendu uživati su mogli i u jazzu za izvođenje kojeg su zaduženi bili članovi The Mystic Rose Ensamblea, a potom i Tonči Grabušić kvarteta, ali i rocku.Ulogu branitelja boja tog glazbenog žanra ovog su puta na se preuzeli članovi skupine M.O.R.T. te na otok Krk i u Bašku uvijek dobrodošli članovi Psihomodo popa, popularne grupe koja ove godine nastupima, ali i novim albumom »Vjerujem u čuda« obilježava vrijednu, 40. obljetnicu svoje uspješne glazbene karijere.


– U svakom kutku Baške osjeti se pozitivna vibracija ovog festivala. Crna ovca je moderan turistički proizvod koji obogaćuje našu ponudu, ali i aktivno doprinosi očuvanju i promicanju naše baštine. Zato je podjednako vole i posjećuju domaći i strani gosti, rekao je komentirajući nam manifestaciju koja je već dulje od desetljeća simbol tog krčkog lokalnog središta bašćanski općinski načelnik Toni Juranić.


Foto: Studio Conex


Program je i ovog puta bio bogat i atraktivan, tako da sam uvjeren da su mnogi posjetitelji iz Baške otišli svojim kućama puni pozitivnih dojmova i naravno – punih trbuha, zaključio je. Atraktivan trodnevni program festivala i ove je godine realiziran uz pomoć agencijskog tima Studija Conex koji festival organizira od njegovih početaka, 2006. godine. Financijsku i logističku podršku Crnoj su ovci i ove godine pružili njeni domaćini iz Općine i Turističke zajednice općine Baška, kao i zlatni sponzor festivala, tvrtka Valamar Riviera.


Janjetina na »milijun« načina


Jedna od brojnih posebnosti festivala ogleda se u činjenici da su baš svi u njega uklopljeni programi bili besplatni. Ništa manje poseban i vrijedan element »priče« o Crnoj ovci domaća je otočna janjetina koja je, kako i sam naziv te priredbe kaže, ključan element gastronomskog dijela njene ponude.


Foto: Studio Conex


Osim mlade janjetine s ražnja, posjetiteljima se meso domaćih janjaca nudilo i u izvedbi na lešo, ali i u oblicima janjećih burgera, žgvaceta sa šurlicama i mnogih drugih specijaliteta kojima su se za tu prigodu svojim posjetiteljima predstavili brojni ugostiteljski objekti, jednako kao i njeni ulični ponuđači. Gužvom i šušurom koji je Bašku ispunjavao danju i noću zadovoljna je bila i direktorica TZ-a općine Baška, Ivana Topić koja je ustvrdila da je netom proslavljena Crna ovca, baš kao i brojne sportsko-rekreacijske manifestacije kojima je Baška domaćinom, pokazala da se sadržajnim i inventivnim programima posjetitelji mogu privući i u predsezonskim danima, kad o sunčanju i kupanju malo tko razmišlja.