Povrat oduzetoga

Crkvene matične knjige vraćene Biskupiji Krk

Mladen Trinajstić

Biskup Ivica Petanjak i ministar Ivan Malenica tijekom primopredaje vrijednih crkvenih »matičnih evidencija« / Foto Biskupija Krk

Biskup Ivica Petanjak i ministar Ivan Malenica tijekom primopredaje vrijednih crkvenih »matičnih evidencija« / Foto Biskupija Krk

Ministar Ivan Malenica i biskup Ivica Petanjak supotpisali su zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, stanja duša, ljetopisa i dr., koje je komunistički režim oduzeo Katoličkoj crkviKRK – Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i krčki biskup mons. Ivica Petanjak u dvorani krčkog Biskupskog doma supotpisali su zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga Biskupiji Krk, koje su crkvenim vlastima te otočne biskupije vraćene temeljem odredbi ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, odnosno tim aktom uređenog sporazuma o povratu crkvenih matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga, a koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi. Ministar Malenica je u pratnji Matije Paljuge, savjetnika u Kabinetu ministra, nakon što su još u siječnju dostavljene crkvene matične knjige iz državnih matičnih ureda u Krku, Malinskoj, Malom Lošinju, Cresu i Novalji (za župe Lun i Novalja), sad u Krku s krčkim biskupom Petanjkom i formalno izmijenio potpisane obrasce primopredajnih zapisnika.


Dekret iz 1949.


Predmet ove primopredaje, predstavili su javnosti iz Biskupije Krk, ukupno su čak 172 crkvene matične knjige, kao i dvije ostale evidencije. U prvoj polovici lipnja još se očekuje povrat matica koje se trenutno nalaze u Matičnom uredu Rab, a koje iz tehničkih razloga nisu mogle biti do sad isporučene. Kako je rečeno iz Biskupije, spomenute su knjige prestale vrijediti na civilnom planu u svibnju 1946. godine, stupanjem na snagu odredbi tada donesenog Zakona o maticama, kad je u župnim uredima u konačnici i prestalo vođenje matica za »državno područje«. Od toga dana nadalje u župnim su se uredima vodile isključivo crkvene matice. No, unatoč tome zakonu, naglasio je generalni vikar Biskupije Krk mons. dr. Franjo Velčić, tadašnja komunistička vlast zakonom od 12. siječnja 1949. naredila je da se oduzmu sve u crkvama vođene matice, i to stoga jer su župnici i nadalje nastavljali upisivati matične slučajeve u te knjige, slijedeći i poštujući odredbe crkvenih propisa.


Otpor Novaljaca


– Ove su bilješke vlastima poslužile kao izlika da mogu, ako treba i nasilno, oduzeti matične knjige. Pritom su uzimali negdje i stališ duša, matice krizmanih, a negdje čak i župne kronike. Najveći otpor toj državnoj otimačini pružili su vjernici u Novalji na otoku Pagu i to time što su, uglavnom žene, upale u Matični ured i vratile slavodobitno te knjige u župni ured. Ali zakratko, jer je jugoslavenska milicija malo potom iz župnog ureda ponovo odnijela knjige, a najglasniji u tome protestu osuđeni su na zatvorske kazne, zaključio je dr. Velčić, rezimirajući zanimljivu povijest knjiga koje su sad Biskupiji Krk i formalno vraćene.