Tradicija

ČA ČITALNICA Bodulski debi kastavske fešte čakavske riječi

Mladen Trinajstić

Nagradu za najbolji tekst dobila je Marija Gračaković, za izvedbu Ivan Rudanović, za »opći dojam« Gordana Kovačević, »srcu najdraža« bila je interpretacija Ivane Sablić, za »jednu kastavsku« nagrađena je Nadija Rubeša, a za »ukupni dojam« Duško JeličićVRH – Brojni ljubitelji domaće, čakavske besede, čuvari i promotori na Krku i danas živućega narječja otoka Krka, ali i primorskoga kraja, okupili su se i udružili u, na tom otoku po prvi put upriličenom, natjecanju u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavštini.


Zanimljiv i hvalevrijedan projekt nazvan Ča-čitalnica, doznali smo od njegovih organizatora, koji je nastao u Kastvu prije četiri godine zahvaljujući neumornom aktivistu i svestranom umjetniku Ninu Bijelcu, u svojem šestom izdanju prvi je put na Krku okupio autore i interprete čakavskih tekstova. O umješnosti njihova izvođenja u toj je prigodi prosuđivao stručni žiri u sastavu Marija Ban, Miranda Šebelja i Mirjana Vičević.


U mjestu Vrh pored grada Krka, u ugodnom ambijentu konobe i pizzerije »Marija«, svoje su čakavske interpretacije izabranih tekstova okupljenim zaljubljenicima u domaći govor prigodu tako dobili predstaviti Nadija Rubeša, Marija Gračaković, Stipe Juričić, Biserka Fućak, Gordana Kovačević, Ivana Sablić, Marino Turčić, Marina Valković, Ivan Rudanov, Marija Seka Kovačević i Marija Volarić. Svoj je pak kajkavski tekst u toj prilici, kao svojevrsnu dijalektalnu nadopunu slavlju čakavštine, pred svima pročitao i Franjo Cimerman.
Nakon svih izvedbi i opuštenog, neformalnog druženja u ugodnoj atmosferi, članice ocjenjivačkog suda »presudile su« da je nagradu za najbolji tekst u toj prigodi zaslužila Marija Gračaković, a za izvedbu Ivan Rudanović. Za »opći dojam« stručni je žiri istom prilikom nagradu uručio i Gordani Kovačević, a »srcu najdraža« bila im je pak interpretacija Ivane Sablić. Za »jednu kastavsku« nagradu je dobila i Nadija Rubeša, a za »ukupni dojam« i raspjevani Duško Jeličić Dule koji je sa svojom Bonacom glazbom uljepšao i obogatio ovu malu feštu čakavske riječi, odnosno književnosti i njene interpretacije. Organizaciju prvog, a zasigurno ne i posljednjeg bodulskog izdanja Ča-čitalnice, uz nezavisni internetski portal otok-krk.org, supotpisuju i predstavnici multimedijalne udruga Krčka beseda te udruge Knezovi krčki Frankopani, uz svesrednu pomoć i podršku Katedre Čakavskog sabora Kornić.