Kandidat PGS-a

Boris Barbalić: ‘Učinit ću Bašku mjestom u kojem se ugodno živi’

Mladen Trinajstić

Boris Barbalić

Boris Barbalić

Baš svi stanovnici uživat će jednake prilike i iste uvjete. Želim Bašku učiniti mjestom u kojem će općinska vlast stvarati uvjete da se svaki pojedinac osjeća kao važna karika u odlučivanju i kreiranju općinske politike – iznosi BarbalićBAŠKA – Želim Bašku učiniti mjestom ugodnog življenja, u kojem će jednake prilike i iste uvjete uživati baš svi njeni stanovnici, mjestom u kojem će općinska vlast stvarati uvjete da se svaki pojedinac osjeća kao važna karika u odlučivanju i kreiranju općinske politike. Riječi su to kojima nam je svoje osnovne motive uključenja u »borbu« za mjesto općinskog načelnika Baške predstavio Boris Barbalić, predsjednik PGS-a u toj krčkoj lokalnoj jedinici.


Optimizam 58-godišnjem stručnom specijalistu ekonomije, rekao nam je, ovih dana ulijeva spoznaja da je vrlo brzo od svojih sumještana prikupio dvostruko više potpisa potpore od broja koji mu je bio potreban za službeno kandidiranje, ali i činjenica da se tijekom svog posljednjih godina aktivnog djelovanja na bašćanskoj političkoj sceni u neposrednom kontaktu sa svojim sumještanima dobro upoznao sa svim njihovim problemima, željama, interesima i htijenjima koje je, zaključuje, zastupao i kroz svoje djelovanje u Općinskom vijeću čiji je u proteklom mandatu bio član.


Primijeniti kvalitete


Na pitanje što ga, u odnosu na protukandidate kojih u Baški ne manjka, u konačnici čini »dobrim izborom«, Barbalić nam je rekao da time, među ostalim, smatra svoje dugogodišnje iskustvo stečeno na odgovornim dužnostima u državnoj službi.
– Svoje kvalitete stečene u upravljanju, organiziranju, koordiniranju i planiranju rada, ali i nadziranju zakonitog i pravovremenog izvršavanja poslova primijenit ću i u upravljanju Općinskom upravom. Dobijem li izbore, obavit ću reformu općinske uprave koja će prije svega postati »servisom građana«, u punini smisla tog navoda. Nakana mi je osnovati »specijalizirane stručne službe« koje će se u svom radu posvetiti iznalaženju načina financiranja projekata iz EU fondova, ali i svih drugih izvora. Također, cilj mi je osigurati veću transparentnost rada općinske uprave te, uz poštovanje ljudskih potencijala, obaviti preraspodjelu poslova radi veće učinkovitosti – kaže Barbalić.


Upitan kako kani »podići učinkovitost« općinske uprave, kandidat PGS-a nam je odgovorio da će taj cilj nastojati ostvariti preraspodjelom proračunskih sredstava tijelima mjesne samouprave putem kojih će stanovnici svih naselja u Općini Baška, kroz participativno budžetiranje, posredstvom svojim mjesnih odbora dobiti priliku sudjelovati u kreiranju općinskog proračuna i raspolaganju financijskim sredstvima namijenjenim unapređenju kvalitete života u naseljima u kojima žive.


Stimulativne mjere


Na pitanje na što će, dobije li povjerenje birača, od njega kao načelnika moći računati svi oni koje se na području Baške bave nekim vidom poduzetništva ili pak obrtništva, Barbalić je rekao da u tom smislu planira »niz stimulativnih aktivnosti i mjera«.


– Primjerice, plan nam je mladim poduzetnicima staviti na raspolaganje sve trenutno prazne općinske nekretnine, u početku čak i bez ikakve naknade. Stvorit ćemo povoljne uvjete za bavljenje nekim deficitarnim zanimanjima, odnosno pokretanje nužnih nam nedostajućih usluga poput automehaničara, vulkanizera… Općinu pritom kanim učiniti fleksibilnijom u pogledu naplate davanja koja od poduzetnika naplaćuje. Želja mi je ostvariti bolju međusobnu komunikaciju i sinergiju svih subjekata uključenih u ovdašnje gospodarstvo.


Primjerice, zahvaljujući kvalitetnim i pravovremenim informacijama o planiranim dolascima gostiju u hotele i druge smještajne jedinice pružatelji ugostiteljskih usluga hrane i pića mogli bi bolje i kvalitetnije planirati otvaranje svojih restorana i nabavku robe – zaključio je Barbalić, uvjeren da se nizom naoko malih iskoraka ondje mogu učiniti velike stvari.