Od danas do nedjelje

Bašku čekaju tri dana raznih ribarskih događanja. Evo što je sve na programu

Mladen TrinajstićBAŠKA – Ribarski dan važan je i neizostavan dio bašćanske tradicije. Manifestacija s preko stoljeće dugom poviješću davno je postala nezaobilaznim dijelom lokalne turističke ponude koja svake godine oduševljava brojne posjetitelje Baške, jednog od najvećih i najposjećenijih turističkih centara otoka Krka i Kvarnera.


– Iako smo i ove godine ograničeni trenutačnim epidemiološkim uvjetima, osmislili smo zanimljiv i raznovrstan program Ribarskog dana u provedbu kojeg su se velikodušno uključile brojne udruge iz Baške – rekla nam je, najavljujući ovotjedna »ribarska događanja«, Ivana Topić, direktorica TZ-a Općine Baška. Ostajući vjerni toj tradiciji, uz povlačenje mreže i organizaciju defilea ribarskih i turističkih brodova i barki te upriličenje promenadnih nastupa naših fokloraša iz KD-a Šoto, ovoga nas vikenda očekuju i programi interpretacijskih šetnji, projekcija filmova, posjeta ribarskom muzeju Buymer u Veloj luci te zanimljivi i šaroliki programi Dječjeg ribarskoga dana, nastavila je naša sugovornica. Naravno, ključan faktor zabave bit će dobra glazba pa će posjetitelji moći uživati u promenadnim nastupima klape Zvonimir, klape Intriga, Tria Bajs i Frula banda, napomenula je Ivana Topić.


– U okrilju Dječjeg ribarskog dana, mlađi sudionici bašćanske ribarske i ribarstvu posvećene trodnevne fešte moći će posjetiti »Zaljev sirena« (kako je nazvan foto- kutak koji će biti uređen na plaži uz Malu rivu), izrađivati razglednice u tehnici kolaža na radionici »Morske kartuline« s Ingeborg Crnogaj, sudjelovati u radionicama glagoljice, uživati u oslikavanju lica i modeliranju balona te sudjelovati u radionici učenja tanca kulturnog društva Šoto, odnosno maloj školi ribolova koju će u djelo provesti članovi RŠD-a Škrpina. Tijekom vikenda održat će se i dvije interpretacijske šetnje po nazivom »More, more…« koje će našim posjetiteljima, ali i mještanima pružiti mogućnost da na zanimljiv, dinamičan i interaktivan način urone u magiju našeg malog mjesta s velikom tradicijom – najavila je čelnica bašćanskog TZ-a, podsjetivši i da će onaj, posjetiteljima Baške uvijek najatraktivniji dio tradicionalnog Ribarskog dana – povorka ribara s prikazom izvlačenja mreže na Veloj plaži, biti upriličen u subotu, s početkom u 18 sati.
Spomenimo i da će ovogodišnji program Ribarskog dana već večeras, od 20.30 sati, započeti »plovećim defileom« ribarskih barki, a potom i predstavljanjem izložbe radova riječkog likovnog umjetnika Brune Paladina koja će od 21 sat biti otvorena u galeriji Zvonimir.