Nakon dvogodišnje pauze

Bašćanski vikend u znaku Crne ovce i sve sile drugih događanja

Mladen Trinajstić

Posjetitelji će od petka do nedjelje moći guštati u specijalitetima od janjetine, ali i u brojnim outdoor aktivnostimaBAŠKA – Crna ovca – festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta, kako ga njegovi organizatori i domaćini uvijek iznova predstavljaju, ovog će vikenda »okupirati« Bašku. Jedna od nedvojbeno najpopularnijih, najposjećenijih, ali i najsadržajnijih manifestacija na otoku Krku napokon će, nakon prisilne, dvogodišnje stanke, iznova oživjeti i svojim raznolikim sadržajima ispuniti dane (i noći) otočana, njihovih gostiju te mnogih koji će ciljano, baš zbog tog događanja u narednim danima posjetiti jedan od najljepših dijelova Bodulije. Od petka do nedjelje posjetitelji Baške guštat će tako moći u specijalitetima od autohtone bašćanske janjetine, a nakon što njome omaste prste i u programu koji uključuje outdoor aktivnosti, koncerte, izložbe, sportska natjecanja i bogatu kulturnu, zabavnu i prezentacijsku ponudu aktivnosti, znanja i vještina članova lokalnih udruga.


Psihomodo, TBF,…


Glazbeni »lineup« tog izvođačima uvijek jakog i prepoznatog događanja i ove će godine obilovati kvalitetnim i popularnim imenima. S bine postavljene na Paladi posjetitelje Crne ovce tijekom sutrašnje, prve večeri te višednevne manifestacije zabavljat će i svojim uvijek dojmljivim izvedbama rasplesati najprije članovi riječkog Jonathana, a za njima i Psihomodo Popa. Onu drugu, subotnju večer svojim će koncertnim nastupima na istom mjestu uljepšati, pak, najprije skupina Porto Morto, a za njima i splitski TBF-ovci. Baš kao ni kod izbora glazbe, niti kod organizacije sporta i rekreacije domaćini ove »turbo popularne« priredbe nisu se ni ove godine štedjeli pa su u brojne nezaobilazne sastavnice Crne ovce i ovog puta uključena zdravom i aktivnom načinu provođenju slobodnog vremena u prirodnom okruženju posvećena događanja poput planinarskog, odnosno »ovčarskog« pohoda i razgleda slikovitih mrgara na goletima iznad Bašćanske udoline, biciklijade uz Velu Riku te dvodnevne jedriličarske regate Corinthia Cup – Memorijala Jure Vukasovića, oko koje je svojevremeno zapravo i izrasla cjelokupna Crna ovca.


Od nogometa do astronomije


Kao i u prethodnim izdanjima ove uvijek vesele, sadržajne i zabavne manifestacije, dijelom programa Crne ovce bit će i nogometni turnir »Crni jancić« koji će se tijekom subotnjeg jutra igrati na terenu SC-a Zablaće. Neće izostati ni brojne velikim i malim kreativcima posvećene radionioce, ali ni promocije knjiga i prezentacije lokalne gastronomije i baštine, za koje će biti zaduženi članovi udruženja koja djeluju na području Baške.
Svoj obol »crnoći« Crne ovce dat će i uvijek zanimljivi višnjanski astronom Korado Korlević koji će u hotelu Corinthia tijekom subotnjeg predvečerja održati predavanje o Suncu i svemirskom vremenu. Spomenuti treba da će ovogodišnje izdanje te uvijek jednako kvalitetne, ali i u svakoj njezinoj »izvedbi« redom drukčije manifestacije otvoriti prigodna izložba poznate i već neko vrijeme s razlogom iznimno popularne splitske umjetnice – slikarice i spisateljice Tisje Kljaković Braić čiji će neki od radova otočanima i njihovim posjetiteljima biti predstavljeni u petak u galeriji Zvonimir od 19 sati. Sve u svemu, Baška će ovog vikenda za ljubitelje dobre zabave biti središte svijeta!