ZBOG KIŠE

Otkazana „Božićna čarolija“ u Grabovači, fritule utješile najupornije posjetitelje

Marin SmolčićPERUŠIĆ Unatrag 24 sata kiša u većim dijelovima Like nije prestajala padati. Tako je u Gospiću i obližnjem Perušiću palo 62 litre oborina po metru četvornom, što je svakako rekordna količina ove jeseni. Tjednima najavljivana manifestacija „Božićna čarolija“ u Pećinskom parku Grabovača zbog nevremena održana je samo jednim dijelom. Pojasnila nam je to ravnateljica ove ustanove Jelena Milković.


-U posljepodnevnim satima kada je naša „čarolija“ trebala početi doslovno se otvorilo nebo. Vrlo jaka kiša ipak nije mogla omesti u dolasku na Grabovaču 50-ak djece i njihovih roditelja. Bilo nam je žao tih redovnih gostiju koji su najviše došli iz Perušića i okolice. Zato smo za malo stariju djecu ipak organizirali najavljeni besplatni obilazak špilje Samograd.

Budući je za Božićnu čaroliju sve bilo pripremljeno nastojali smo naše najupornije posjetitelje ipak nekako nagraditi. Za jučer smo pripremili materijal za pečenje oko tisuću fritula za koje su djeca odmah pitala po dolasku na Grabovaču. Tako se ispred natkrivenog dijela na ulasku u park ubrzo stvorio red jer su svi željeli kušati svježe pečene, izvrsne fritule. Ispekli smo ih nekoliko stotina komada i besplatno dijelili djeci i odraslima. Na taj način smo pokušali barem dijelom opravdati otkazivanje Božoćne čarolije koju je pokvarila kiša.


Naredno druženje najavili smo pred Badnjak, 23. prosinca, u Gradskom parku u središtu Perušića. Tada ćemo zajedno s našom Turističkom zajednicom organizirati druženje, uz veliku tombolu, mnoštvo radionica, glazbu i ostalih sadržaja vezanih uz Božić. Također i uz fritule i mnoštvo kolača, pojasnila nam je ravnateljica Grabovače Jelena Milković.


Naličje vrlo obilnih oborina u ovom dijelu Like je izljevanje dvaju najjačih bujučnih potoka. Tisovac kod Gospića i Bakovački potok u Kosinju slove kao nepredvidive bujice koje se u tili čas iz presahlih korita pretvore u prave noćne more tamošnjih stanovnika. Tako je bilo i jutros kada su se oba potoka izlila na obližnje lokalne ceste i mjestimično otežale promet.