Bez puno rasprave

Ugostitelju Milanu Sesaru nagrada Grada Opatije za životno djelo

Aleksandra Kućel Ilić

Ovogodišnji dobitnik najprestižnije gradske nagrade je poznati opatijski ugostitelj, vlasnik hotela Mali raj. Protukandidat mu je bio prvi opatijski sveti Nikola i »pusni čovek« iz Vasanske Emil JeletićPoznati opatijski ugostitelj i hotelijer Milan Sesar, vlasnik hotela Mali raj, ovogodišnji je dobitnik nagrade Grada Opatije za životno djelo – odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća Opatije.


Protukandidat mu je bio jedan drugi opatijski »brend«, prvi opatijski sveti Nikola i »pusni čovek« iz Vasanske Emil Jeletić, no Ocjenjivački sud je u ovom trenutku zaslužnijim smatrao Sesara, što su u konačnici podržali i vijećnici. Velike rasprave na temu dodjele nagrada zaslužnim ljudima ove godine nije bilo te se u raspravu uključio tek vijećnik Marko Ćorić (HDZ). Izrazio je žaljenje što se ova značajna nagrada nije dodijelila Emilu Jeletiću, poznatom Opatijcu koji se zajedno s drugim članovima ove obitelji desetljećima posvećuje javnom radu.


– Emil zaslužuje nagradu za životno djelo i vjerujem da će je u budućnosti dobiti – rekao je Ćorić, naglasivši i da o gospodinu Sesaru također ima visoko mišljenje, no s druge strane, činjenica je da Opatija ima puno kvalitetnih hotelijera. Dodao je još i da ionako »nije očekivao da će prijedlog HDZ-a proći«.
Tako se »dašak politike« ipak osjetio oko ove točke, o kojoj, kako je Ćoriću poručio predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin, »nema mjesta za politizaciju« budući da su ne samo tijekom prošle godine, već i ranijih godina, i HDZ-ovi prijedlozi dobivali »zeleno svjetlo«.


Sport i kultura


Godišnju nagradu za područje sporta osvojio je Enrico Marotti, jedan od najboljih svjetskih surfera koji je u Voloskom otvorio i školu jedrenja na dasci, dok će se u području društvenog života dodijeliti dvije nagrade. Na svečanosti u povodu Dana Grada i blagdana svetog Jakova, tu će nagradu primiti Irena Radovanović, članica KZU-a Volosko, koja je neumorna pokretačica hvaljenih kulturnih sadržaja kao što su Maškarani klapski maraton i svakoga ljeta u Voloskom – Klape va Mandraće. Drugi je dobitnik u ovoj kategoriji dr. sc. Ivan Cerovac, doktor filozofije iz udruge Kulturni front, neumorni aktivist koji putem niza projekata nastoji popularizirati znanost.


Također, u skladu s prijedlogom Ocjenjivačkog suda što su ga podržali i opatijski vijećnici, zahvalnicu Grada Opatije dobit će David Kurti i to zbog svog volonterskog angažmana tijekom koronakrize. Ovaj je poznati opatijski fotograf u vrijeme korone, kada je »sve stalo«, pokrenuo volontersku proizvodnju vizira 3D printerom te ih potom donirao za potrebe zdravstvenih djelatnika i Civilne zaštite.


Rebalans na doradu


Prijedlog prvog rebalansa proračuna Grada Opatije za 2020. godinu, »težak« više od 185 milijuna kuna, ide na doradu i »prekrajanje«, a u skladu s odlukom većine vijećnika, točka u okviru koje je spomenuti prijedlog trebao biti izglasan – odgođena je. Prema najavi predsjednika Vijeća Kirigina, novi će se prijedlog naći pred vijećnicima na sjednici koja će biti sazvana u roku od iduća dva tjedna. Inače, rasprava je oko ključne točke koja je na kraju prebačena za iduću sjednicu potrajala. S jedne je strane predlagač rebalansa, gradonačelnik Ivo Dujmić, smatrao da je predloženi materijal s obzirom na moguća vremena koja dolaze još i »previše optimističan« budući da se vodilo računa o tome da sve udruge opstanu, iako zbog rezova u manjem obimu, no s druge strane su Fernando Kirigin (SDP) i vijećnici iz »velike koalicije« poput primjerice Vedrana Kružića (Unija Kvarnera), smatrali da prijedlog nije dovoljno dobar i da ga treba »presložiti«. Financijsku struku je vrlo profesionalno zastupala pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo koja je vijećnicima predstavila rebalansirani gradski budžet u vremenima kada nema novca i »mnoge stavke se moraju smanjivati«, a kako će izgledati nova preraspodjela »kolača od brojki«, znat će se ubrzo.


Garancija za šest mjeseci umjesto za pet godina


Zakupnici gradskih prostora mogu odahnuti jer su opatijski vijećnici usvojili odluku prema kojoj su izmijenjena dosadašnja sredstva osiguranja. Po novom, zakupnik se umjesto bezuvjetne bankarske garancije u visini ugovorene petogodišnje zakupnine s porezom na dodanu vrijednost, obvezuje dostaviti bezuvjetnu bankarsku garanciju u visini ugovorene šestomjesečne zakupnine s porezom na dodanu vrijednost, s klauzulom »bez prigovora«, odnosno »plativo na prvi poziv«, koja vrijedi za razdoblje od godine dana. Do izmjene ove odluke je inače došlo na inicijativu i prijedlog Udruge ugostitelja PGŽ-a i liburnijskog Udruženja obrtnika.