"Carstvo knjiga"

U holu opatijske knjižnice postavljena zanimljiva izložba o “petom godišnjem dobu”

Aleksandra Kućel Ilić

Tko je sve pisao o zvončarima i pusnim običajima, kakve su tajne pohranjene u literaturi i kako zvončari izgledaju i što sve simboliziraju, otkrivaju i vrijedne fotografije i popratni tekstoviOPATIJA – Maškare, ča mogu maškare… Peto godišnje doba može puno toga, a primjer iz Gradske knjižnice i čitaonice Viktora Cara Emina u Opatiji potvrđuje da uz sve ostalo karneval može spajati ljude svih dobnih skupina i kod njih buditi želju za pisanjem, čitanjem i češćim posjetima »carstvu knjiga« – knjižnicama i čitaonicama. Odličan motiv za posjet opatijskoj knjižnici koja se nalazi u Kulturnom domu Zora, otkada je započeo ovogodišnji karneval lijepo su osmišljene izložbe u predvorju i unutar same knjižnice.


Običaji našeg kraja


Tko je sve pisao o zvončarima i pusnim običajima u našem kraju, kakve su tajne pohranjene u literaturi i kako zvončari izgledaju i što sve simboliziraju, otkrivaju i vrijedne fotografije i pomno izabrani popratni tekstovi. Također, tko ovih dana dođe u knjižnicu, može očekivati i neka dodatna iznenađenja namijenjena kreativcima, svim ljudima koji vole pisanu, ali i izgovorenu, interpretiranu riječ. O čemu se radi, otkrila je Iva Mihovilić, vrlo agilna i za korisne inicijative uvijek spremna voditeljica projekata animacije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Viktora Cara Emina u Opatiji.


– Iz naše Zavičajne zbirke smo izložili djela koja imamo o karnevalu i običajima u našem kraju za vrijeme »petog godišnjeg doba«. Spomenula bih posebno knjige koje su napisali Franjo Šepić Bertin i Lidija Nikočević, a obuhvaćene su povijesne godine, rekla bih od šezdesetih godina prošloga stoljeća do novijih vremena. Radi se o domaćim užancama zabilježenim diljem Liburnije, Kastavštine i našeg susjedstva. Izloženi materijali, a posebno stare fotografije, itekako zanimaju naše posjetitelje i korisnike knjižnice koji ih sa zadovoljstvom dolaze pogledati i nastoje prepoznati ljude na njima. Uglavnom, dok ljudi čekaju kako bi podignuli knjige za posudbu ili ih vratili, odnosno dok razgledavaju ponuđenu literaturu, imaju priliku obogatiti svoja znanja običajima na temu karnevala. Komentari publike su jako dobri i očito je da ih tematika zanima – rekla je Iva Mihovilić.
Kad je o »bonus materijalu« riječ, otkrila nam je da se radi o inicijativi Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, tijekom koje su svi korisnici pozvani da svojim glasom pridonesu obilježavanju Međunarodnog dana materinskog jezika, i to sudjelovanjem u programu »Čitateljski izazov na materinskom jeziku – lijepo čitanje naglas«. Potrebno je snimiti literarni rad po vlastitom izboru u trajanju od dvije do tri minute i poslati ga do 8. veljače na e-mail adresu [email protected] Uz snimku je potrebno priložiti tekst na materinskom jeziku i prijevod na hrvatskom standardnom jeziku, a tema je – karneval!


»Homo si va maškare«


– I naravno, tu smo u knjižnici mi koji ćemo vrlo rado pomoći svima koji nam se obrate i pomoći im vezano uz snimanje i pripremu uradaka. Tko god se želi odazvati, neka slobodno dođe u knjižnicu ili nam se obrati putem e-maila – objasnila je Iva Mihovilić.


A na kraju poziva je i ključna rečenica na čakavštini koja glasi »homo si va maškare da se užanca ne zatare«! Bilo da se radi o pjesmici ili kraćem tekstu, svi koji se žele uključiti u inicijativu su dobrodošli i u konačnici će dati doprinos u priči o karnevalu i pokladnim običajima u raznim dijelovima Hrvatske, kao i o narječjima koja su veliko bogatstvo.


Karneval je također i lijepa poveznica između knjižnica u različitim gradovima, a kako su naveli iz opatijske, svojevremeno su u sestrinskoj knjižnici u Samoboru imali organizirano gostovanje tijekom kojega je prezentirana knjiga Lidije Nikočević o zvončarima.