Oprezno

Tradicionalne priredbe neće biti. Umjesto Marunade ide “Jesen u Lovranu”

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sajamski dio praćen većim koncertima i okupljanjima bit će preskočen, ali će do 24. listopada lovranski ugostiteljski objekti nuditi jela s marunom, uz niz zabavnih i sportskih sadržajaLovranske priredbe Marunade u tradicionalnom obliku ove godine neće biti, a zamijenit će je program Jesen u Lovranu.


Preskočit će se tako sajamski dio priredbe praćen većim koncertima i okupljanjima koji su bili karakteristični za centar Lovrana i Liganj, ali će se i dalje tijekom čitavog mjeseca, od 9. do 24. listopada, u lovranskim ugostiteljskim objektima nuditi jela i slastice s marunom, uz čitav niz zabavnih i sportskih sadržaja koji su i dosad činili dio lovranske gastromanifestacije.


Danas će se održati Mića marunada va našen Lovrane.
U organizaciji DND-a Opatija, ogranka Lovran, od 13.30 sati održat će se interaktivna šetnja ulicama Starog grada s ciljem učenja običaja, kulture i tradicije Lovrana, a u slučaju lošeg vremena u OŠ Viktora Cara Emina održat će se Mići samanj »Ča su storila mića dečica od lovranskog marunića«.


U 16 sati na Trgu sv. Jurja nastupit će mađioničar Andrej, a u slučaju lošeg vremena i taj dio seli u osnovnu školu.


Zabava i sport


Sutra će se na lovranskom mulu od 8.30 do 11 sati održati susret oldtimera, a bit će organizirane i dvije vođene šetnje lungomarem i Starim gradom u 10 i 12 sati.


U zabavnom dijelu programa, od 10 do 18 sati na Trgu sv. Jurja nastupit će učenici Glazbene škole Matka Brajše Rašana, područni odjel Lovran, Duško Jeličić Dule & Bonaca i band Dellboys Unplugged, a od 12 do 17 sati u Parku hrvatskih branitelja (ispred kina Sloboda) harmonikaš Kokonić, KUD Lovor i gosti Amici della Musica di Muggia & Cantadori della c.i. di San Lorenzo-Babici.


Od 10 do 19 sati na šetnici prema lučici nastupit će DJ Danko, klapa Nevera, duo Acoustic Gitara&Sax i kvartet Janitors.


U nedjelju 10. listopada od 9 sati održava se 49. tradicionalni međunarodni boćarski turnir u organizaciji Boćarskog kluba Lovran. U podne će biti organizirana još jedna vođena šetnja lungomarem, start koje će biti u parku u blizini lučice.


Na Trgu sv. Jurja od 12 do 18 sati nastupit će kvartet Andreas Unplugged i kvartet Mystic Rose, u Parku hrvatskih branitelja Nikolas Acoustic gitara, harmonikaš Jedretić i Universal Band, a od 10 sati na šetnici prema lučici duo Sunny Side Jazz, harmonikaš Kokonić i kvartet Acoustic Time Code.


Od 15. do 17. listopada održat će se Lovranska regata za jedriličarske klase 420, laser i optimist u organizaciji JK Istra, a jedrit će se ispred Lovrana. Natjecanje u športskom ribolovu 12. kup Mića žajica na rasporedu je u subotu 16. listopada na lovranskom mulu, a istog dana od 8 sati održat će se i sajam robe široke potrošnje.


Sportsko-rekreativni program bit će ponuđen i u subotu 23. listopada u Lignju. U 10 sati startat će planinarski pohod do Knezgrada, a u Lovranskoj Dragi u isto vrijeme bit će start trećeg MaRun Treka, utrke zaleđem Lovrana.


Program će obogatiti i sadržaji u listopadu u galeriji Laurus – kreativne radionice za djecu, popularna Bajkaonica, izložba slika Nikoline Šimunović, Coffeehouse debata i Večer talijanskih aria.


Izgubili bi draž


– Marunadu u pravilu pripremamo i po godinu dana unaprijed – od izvođača, izlagača, preko prezentacija po turističkim sajmovima. Većina posjetitelja budu turisti.


Nakon održanih konzultacija sa stožerom civilne zaštite, nadležnom epidemiološkom službom i možda najvažnijima, sudionicima same manifestacije, donesena je odluka da bismo zatvaranjem pola grada u prostor za one s COVID-putovnicama, uz primjenu strogih epidemioloških mjera, izgubili svu njenu draž.


Iz istog smo razloga glazbene pozornice razmjestili po gradu, dok će se ugostiteljske usluge pružati iz postojećih objekata – objasnio je načelnik Općine Lovran Bojan Simonič razloge zbog kojih se Marunada ne održava u tradicionalnom obliku.