Prenošenje iskustava

Tjedan poduzetništva na FMTU: Kako hakirati mozak da stvara poduzetničke ideje

Marina Kirigin

Foto FMTU

Foto FMTU

Tjedan poduzetništva bio je ispunjen zanimljivim predavanjima, radionicama i panelom Poduzetničke ćakuleU organizaciji Centra za karijere i stručnu praksu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu se od 24. do 28. listopada održao Tjedan poduzetništva ispunjen zanimljivim predavanjima, radionicama i panelom Poduzetničke ćakule.


Cilj tjedna bio je kroz iskustvo etabliranih poduzetnika, a bivših studenata fakulteta prikazati kako su nastajale prve ideje koje su prerasle u uspješne poduzetničke poduhvate.


U okviru Poduzetničkog tjedna, Danko Žitinić, jedan od osnivača Aestus Group Rijeka i član ALUMNI Udruge diplomiranih studenta FMTU-a Opatija, prezentirao je studentima svoj put od studenta do poduzetnika, istaknuvši važnost kontinuiranog učenja i prihvaćanja svakodnevnog rizika poslovanja.
Zanimljivu radionicu “Kako hakirati mozak da stvara poduzetničke ideje” održao je psiholog Ivan Tarle, objasnivši koju dnevnu rutinu bi trebalo usvojiti kako bi se postigla bolja produktivnost.


Poduzetničke ćakule održane su u organizaciji Grada Opatije i Centra za inovacije u turizmu Hubbazia, u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.


Tema panel-rasprave je bila aktualna tema “Održivost poduzetništva u turizmu”. O cijelom rasponu pojma održivosti i njegove povezanosti s poduzetništvom i turizmom govorilo je troje panelista: dr. sc. Ines Milohnić, redovita profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Nedjeljko Pinezić, dugogodišnji savjetnik – trener u projektima razvoja održivog turizma UNDP-a i USAID-a u zemljama Zapadnog Balkana te Tamara Sergo, pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije.


Bivši student Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, danas vlasnik Design Hotela Navis Opatija i potpredsjednik ALUMNI Udruge diplomiranih studenata FMTU-a Opatija Krunoslav Kapetanović prezentirao je studentima što znači biti poduzetnik u hotelijerstvu.


Kapetanović je prenio ključne trendove poduzetništva u hotelijerstvu, iznio primjere dobre prakse te na vlastitom primjeru motivirao studente za generiranje poduzetničkih inicijativa tijekom i nakon završetka studija.


Poduzetnički tjedan je završio predavanjem pod nazivom “Kako boostati sebe na tržištu rada?” koje je održala gospođa Verica Mance, predstavnica Udruge Vere Montis.


U sklopu predavanja predstavljen je europski projekt BOOST: Boosting Outstanding Omnicompetent Succeessful Talents te je istaknuta važnost mekih vještina u kreiranju studentskog karijernog puta te važnost kompetencija budućnosti.