Blagdan

Svi sveti na Liburniji: Pristup grobljima uz prilaze prenatrpane vozilima, neizvjesan je i opasan

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

U danima poput današnjeg, za sve pješake, ali posebno za starije i teže pokretne osobe, pristup do određenih liburnijskih groblja, uz prilaze prenatrpane vozilima, neizvjesan je i opasanTijekom subote i nedjelje uoči blagdana Svih svetih, diljem Liburnije mnogi su obilazili posljednja počivališta onih koji žive u sjećanjima. Vremenske su prilike bile iznenađujuće za kraj listopada i gotovo da se moglo biti u kratkim rukavima.


Međutim, nakon sunca, očekivano, stigla je kiša i danas su, u skladu sa sivilom i oborinama koje su se pojačavale bez nakane da se povuku, za obilazak groblja najtraženiji artikli bili kabanica i što manje propusna obuća.


Foto Aleksandra Kućel Ilić
Kišobrani naime za ovaj tip uporne jesenske kiše koja nije hladna, ali pada sa svih strana, nisu bili rješenje, no “cimitere” je bez obzira na vremenske uvjete trebalo posjetiti, pustiti suzu, provjeriti je li s cvjetnim aranžmanima sve u redu, zapaliti što kvalitetniju svijeću kako bi njezin plamen možda potrajao i na Dušni dan..


Običaj je naime da se danas, na Dušni dan, na grobljima pale svijeće i lumini u čast svih onih za koje vrijedi univerzalna rečenica kako “ljubav nikad ne prestaje”.


Ipak, nakon blagdanskog “produženog vikenda”, slijedi povratak u uobičajeni radni ritam, pa će se i gužve na grobljima i posebno uz groblja, gdje su mjesta za pješake, najčešće nogostupe zauzimali parkirani automobili, donekle smanjiti.


Foto Aleksandra Kućel Ilić


Zapaliti u utorak svijeću, tko želi poštivati “staru užancu”, na mnogim će grobljima vjerojatno biti moguće uz manje stresa, ali i prometnih čepova uz groblja koji su se stvarali tijekom protekla tri dana.


Najviše je kritika vozača s nadom da će ih nadležni čuti, bilo na ona groblja koja nemaju adekvatan parking.


U danima poput današnjeg, za sve pješake, ali posebno za starije i teže pokretne osobe, pristup do određenih liburnijskih groblja, uz prilaze prenatrpane vozilima, neizvjesan je i opasan.