OPATIJA Stopa inflacije u Hrvatskoj već će se ovo ljeto sniziti na 2 posto, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji Financijsko tržište koja se održava u Opatiji. Kaže i da će stopu rasta BDP-a Hrvatske za ovu godinu HNB i dodatno revidirati na više, odnosno bit će, smatra, i veća od ranije predviđanih 3,2 posto, i to zbog očekivanog oporavka u zemljama koje su nam glavni vanjskotrgovinski partneri. Istaknuo je i da su kamate na kredite kod nas trenutno na razini eurozone, te su niže od onih u zemljama središnje i istočne Europe koje nisu ušle u eurozonu.

Foto galerija: Konferencija Financijsko tržište u Opatiji Foto: Sergej Drechsler


– Mi smo u procesu dezinflacije, gdje stopa inflacije kontinuirano pada, a očekujemo da će se nastaviti taj proces tijekom ove godine i da će stopa inflacije u ovoj godini padati prema 2 posto. Taj će proces kod nas biti nešto brži u ostatku godine nego u eurozoni. Između ostalog, i zbog baznog efekta. Tako da bismo mogli u ljeto doći negdje na razinu od 2 posto inflacije (godišnje, mjesec na mjesec). Što se tiče kumulativne stope inflacije, od ljeta 2021., kad je inflacija počela rasti, pa naovamo, ona je u Hrvatskoj bila druga najniža među zemljama središnje i istočne Europe, jedino je Slovenija imala nižu stopu, tvrdi Vujčić.
Pitali smo ga, je li to realno očekivanje, da će već ovo ljeto inflacija pasti na 2 posto, s obzirom na to da kako ide sezona, kod nas obično rastu cijene i u dućanima i u restoranima, što je i sam nedavno apostrofirao kao glavnog pokretača inflacije, a sad odjednom ovo. Inače, i ECB je do sada komunicirao da je smanjivanje inflacije na tu razinu izgledno tek u 2025., a kamoli da bi brže išlo kod nas, gdje je inflacija najveća u eurozoni.
Vujčić je odgovorio da su usluge glavni dio inflacije koji se u ovom trenutku nije smanjio, i to turističke usluge, zbog naravno turističke potražnje, no ipak očekuje da će se smanjiti stopa inflacije jer očekuje da će cijene u tom segmentu manje rasti nego lani, pa će se, kaže, tekuća stopa, npr. lipanj ove u odnosu na lipanj prošle godine, smanjivati prema toj razini od dva posto. Ali da, kaže Vujčić, činjenica je da u Hrvatskoj glavni doprinos tekućoj inflaciji dolazi od turizma. No, tu će se isto morati pripaziti da turisti ne odu negdje drugdje, budu li se nabijale cijene.