MUKE PO SMEĆU

Stanovnici Liburnije žale se da im se kante ne prazne. U spremnicima za biootpad mnogi su pronašli obavijest komunalaca

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Odgovor iz Komunalca je da problem može biti i u vrećicama koje moraju biti biorazgradiveOPATIJA – Najnoviji spremnici za odvajanje biootpada, smeđe posude koje smo u vrijeme predviđeno za njihovo pražnjenje uredno dostavili na mjesto dostupno komunalcima – ostali su neispražnjeni. Ispod poklopca kante ostavljena nam je obavijest u kojoj se navodi da »otpad nije razvrstan prema uputama«, požalili su se liburnijski korisnici odvoza smeća.


– U slučaju da niste dovoljno upućeni u razvrstavanje otpada, detaljne informacije imate na letku, a osim toga možete dobiti dodatne informacije na www.komunalac-opatija.hr ili na telefonu 505-225 te 505-226 – stoji u obavijesti koja je zbunila potrošače koji su na vrijeme preuzeli dodatne spremnike i u njih počeli izdvajati samo ono što se u biootpad i ubraja. Odnosno – ostatke kora voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, ostatke kruha, listove povrća, uvenulo cvijeće, otpalo lišće, otkos trave i živice, borove iglice, zemlju iz lončanica te koru drveta, kosu, dlake, piljevinu i papirnate maramice.


Smeće se »kuhalo«


Naši sugovornici kažu da su sigurni da u smeđu kantu nisu ubacili ništa neprimjereno poput primjerice mesa, ribe, kostiju, ulja, odnosno termički obrađene hrane ili pak nešto od korisnog otpada, otpada od održavanja higijene i pogotovo ništa od problematičnoga otpada koji se u ove kante ne smije bacati. Dakle, premda su u spremnik za biootpad odložili samo ono što je i navedeno da se u taj spremnik odvaja – smeće je ostalo u kanti i zbog velikih vrućina moralo se »kuhati« sve do idućeg tjedna ili prebaciti u drugi spremnik… Baš prave »muke po smeću«, o neugodnim mirisima da se i ne govori glasno…
Pojašnjenje za nesvakidašnju situaciju potražili smo kod nadležnih u Komunalcu i od Duška Kulaša, rukovoditelja radne jedinice Usluge, saznali da je tijekom organizirane podjele spremnika za biootpad, ovu treću kantu preuzeo tek dio korisnika. Međutim, upozorio je, s obzirom na to da će se od prvog dana 2024. godine svi korisnici morati priključiti i u skladu sa zakonskom obvezom izdvajati biootpad koji se više neće smjeti bacati u kantu za miješani, nekorisni otpad – krajnje je vrijeme da to učine i svi ostali.


– Za sada se, dok je u tijeku prilagodba na odvajanje biootpada njegovo bacanje u kantu za nekorisni otpad tolerira, no od 1. siječnja 2024. nadalje to više neće biti slučaj i bilo bi dobro da svi korisnici preuzmu smeđe spremnike i to kod nas u Komunalcu ili ćemo im prema dogovoru, ako se radi o starijim ili bolesnim osobama, spremnik dopremiti na kućnu adresu – objasnio je Kulaš.


Ekološka rješenja


Kako bi se korisnici na vrijeme priviknuli na sve zgode i nezgode odvajanog prikupljanja otpada, u zadnje vrijeme im Komunalac ispod poklopaca od kanti ostavlja letke s upozorenjem, u želji da se nepropisno ponašanje ispravi.


– U slučaju da je u kanti za biootpad sve što se tiče odloženoga otpada u redu, problem je u vrećicama u koje se odlaže ovaj otpad i koje trebaju biti biorazgradive – razriješio je nepoznanicu oko neodveženoga smeća Duško Kulaš. Dakle – biootpad se ne odlaže u obične, plastične vrećice, već u skladu s ekološkim rješenjima u biorazgradive.


– Treba nabaviti veće biorazgradive vrećice i staviti jednu u kantu te potom u nju bacati biorazgradivi otpad – preporučio je Kulaš.