Mjere za ublažavanje posljedica pandemije

Grad Opatija usvojio prijedlog: Prva tri mjeseca 2021. zakupnine niže 50 posto

Aleksandra Kućel Ilić

Grad Opatija predlaže niže zakupnine za poslovne prostore kao mjeru za ublažavanje posljedica pandemije / Foto Aleksandra KUĆEL ILIĆ

Grad Opatija predlaže niže zakupnine za poslovne prostore kao mjeru za ublažavanje posljedica pandemije / Foto Aleksandra KUĆEL ILIĆ

Pravo na umanjenje bi zakupnici i/ili korisnici gradskih poslovnih prostora ostvarili pod uvjetom da nemaju dugovanja za zakup te da obavljaju ugovorenu djelatnost u konkretnom razdobljuOPATIJA – Ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID-19 u prvom tromjesečju iduće, 2021. godine, Grad Opatija će nastojati postići uz mjere pomoći, odnosno umanjene zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Opatije. Na radnom sastanku gradonačelnika, zamjenika i pročelnika upravnih odjela Grada prihvaćen je nacrt prijedloga Odluke o dopuni Odluke o davanju u zakup i kupoprodaji suvlasničkog dijela poslovnog prostora uz pomoć kojega se namjerava zakupnicima gradskih poslovnih prostora omogućiti pravo na ostvarenje umanjenja zakupnine.Kako pojašnjavanju nadležni iz Grada Opatije, predloženo je umanjenje ugovorene zakupnine za 50 posto, i to za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. Mjere pomoći zakupnicima i/ili korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada, ocijenjeno je, pridonose očuvanju radnih mjesta i zadržavanju postojećih zakupnih odnosa, što svakako predstavlja interes Grada Opatije.


Stigli epidemiološki zaštitari

Na lokaciji za testiranje na koronavirus u Opatiji, u šatoru pored donje zgrade Doma zdravlja dnevno se obavi 30 do 50 testiranja. Kako bi to bilo moguće obaviti uz pridržavanje svih nužnih epidemioloških mjera, Grad Opatija je angažirao epidemiološke zaštitare. Oni će, prema naputcima gradskog Stožera CZ-a i epidemiologa, upozoravati građane na potrebu poštovanja propisanih mjera. Pored osiguravanja mjera na lokaciji testiranja, epidemiološki zaštitari će obilaziti grad, osobito javne prostore na kojima se kreće veći broj ljudi, osiguravati provođenje mjera i davati potrebne informacije građanima – najavljeno je na gradskim web stranicama. – Podsjećamo da je prema važećim mjerama obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar, a ususret blagdanu Svih svetih važno je reći i da je obavezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima – poručili su iz Grada, dodavši i da su Domu zdravlja PGŽ – Ispostavi Opatija donirali dva beskontaktna dezinfikatora koji su postavljeni u prizemlju i na prvom katu. 


– Pravo na umanjenje ugovorene zakupnine zakupnici i/ili korisnici poslovnih prostora ostvarili bi pod uvjetima da nemaju evidentirana dugovanja po osnovi obveza koje proizlaze iz zakupnog odnosa do isteka mjeseca koji prethodi mjesecu za koji se odobrava umanjenje, te pod uvjetom da obavljaju ugovorenu djelatnost u poslovnom prostoru u razdoblju u kojem se umanjenje ugovorene zakupnine priznaje. Pravo na umanjenje zakupnine ne odnosi se na zakupnike ili korisnike poslovnih prostora u kojima se obavljaju djelatnosti banke, mjenjačnice, osiguravajućih društava, igara na sreću, ljekarni, trezora, telefonskih centrala – komunikacijskih čvorišta, političkih stranaka, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Procjenjuje se da će predloženom dopunom odluke Grad Opatija u proračunu s osnova zakupa poslovnih prostora u prvom tromjesečju 2021. ostvariti manje prihoda u iznosu od milijun kuna – priopćili su iz Grada Opatije.


Podsjetili su još i da je Grad zakupnike, odnosno korisnike poslovnih prostora od obveze plaćanja ugovorene mjesečne zakupnine oslobodio i od polovice ožujka do 31. svibnja ove, 2020. godine. Oslobođenje je tada ostvarilo 135 zakupnika ili korisnika poslovnih prostora. Spomenuti prijedlog će biti poslan Gradskom vijeću, a do utorka, 3. studenoga na istu temu je otvoreno i javno savjetovanje u koje se zainteresirani mogu uključiti putem interneta.