Opatijska knjižnica

“Pasalo j’ 120 let otkada se j’ rodil dragi poet”: Predavanje dr. Vjekoslave Jurdana o Dragi Gervaisu

Aleksandra Kućel Ilić

Dr. sc. Vjekoslava Jurdana održat će predavanje / Foto M. GRACIN

Dr. sc. Vjekoslava Jurdana održat će predavanje / Foto M. GRACIN

Dr. sc. Vjekoslava Jurdana održat će predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici »Viktor Car Emin« pod motom »Pasalo j’ 120 let otkada se j’ rodil dragi poet«, uz prezentaciju s obiljem fotografija, dokumenata i književnih ulomakaOPATIJA  Na sam 120. rođendan legendarnog književnika, Opatijca Drage Gervaisa, u četvrtak 18. travnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici »Viktor Car Emin« Opatija, pod motom »Pasalo j’ 120 let otkada se j’ rodil dragi poet«, predavanje će održati dr. sc. Vjekoslava Jurdana uz prezentaciju s obiljem fotografija, dokumenata i književnih ulomaka.


– Ove se godine obilježava 120. obljetnica rođenja književnika Drage Gervaisa koji je hrvatsku književnost osobito zadužio svojom čakavskom poezijom. No, Gervais nije bio samo pjesnik, već i prozaist, dramatičar, esejist, feljtonist, povjesničar, kulturni i društveni djelatnik, nadasve domoljub. Rođen je u Opatiji 18. travnja 1904. godine. U svojoj »Tobože autobiografiji«, napisao je da se rodio »među palmama i lovorikama«, ali ne »u aristokratskom dijelu grada« koji je u to doba bio pun »kaundka aristokrata i njihovih ljubavnica«, već na »plebskoj Gornjoj cesti, na Vrutkima«.


O svojoj obitelji kaže: »Otac mi je bio ‘muzikant’, a mati švelja, ili čakavski rečeno ‘šilica’, djed mornar, a baka, nona Marijanka, najbolja žena na svijetu. (…) Djetinjstvo mi je, kao i svako djetinjstvo, bilo lijepo i bezbrižno. Starinska je kuća bila puna ljudi; u njoj baka i djed, roditelji, udane tetke; bilo je koga da se bavi djecom«. Opatija je bila mjesto Gervaisove životne i stvaralačke sudbine. Događaji koji su uslijedili nakon idiličnog djetinjstva u Opatiji presudno su obilježili Gervaisov lik i djelo – najavili su iz opatijske knjižnice i čitaonice i pozvali zainteresiranu javnost da se pridruže i saznaju više o znamenitom sugrađaninu. Dr. sc. Vjekoslava Jurdana izvanredna je profesorica na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Doktorirala je s tezom o životu i djelu Drage Gervaisa te je o njemu objavila tri znanstvene knjige. Izlagala je i u Washingtonu, Chicagu te Plovdivu. Za svoj znanstveni i stručni rad višestruko je nagrađivana, a dobila je i državnu nagradu »Ivan Filipović«.