300 let škvera

Odobreno 1,1 milijun kuna, evo kako će izgledati trg u Iki

Marina Kirigin

Vizualno rješenje uređenja trga u Iki i manjeg dijela obalne šetnice

Vizualno rješenje uređenja trga u Iki i manjeg dijela obalne šetnice

Projektom »300 let škvera va Ike« pomorska i povijesna baština zavičaja dobit će dodatnu vrijednost, a samo središte Ike novi sjajGradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu od 1,1 milijun kuna za »Interpretaciju 300 let škvera va Ike«.


Sredstva je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ribarstvo kroz mjeru »Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru Flag-ovi«.


Projekt će biti u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima i to 85 posto iz europskog fonda, a 15 posto državnim proračunom RH.
Grad Opatija je projekt prijavio na natječaj LAGUR-a Vela Vrata za mjeru očuvanja i valorizacije pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja.


Osim sredstava dobivenih za primjerenu interpretaciju i obilježavanje važne obljetnice – 300 godina od osnutka brodogradilišta u Iki – Grad Opatija uskoro očekuje i odobravanje dodatnih bespovratnih sredstava od milijun kuna za građevinske radove na uređenju trga u Iki i manjeg dijela obalne šetnice.


– U povodu 300. obljetnice škvera u Iki bit će izdana prigodna monografija, organizirana regata tradicijskih plovila s područja Kvarnera, radionice za mlade s ciljem popularizacije tradicijskih zanata…


Na trgu će biti postavljeni i multimedijski stupovi s vizualno atraktivno predstavljenim informacijama o povijesti brodogradilišta.


Prostor će ukrasiti i prigodan spomenik akademskog kipara Gorana Štimca. Projektom »300 let škvera va Ike« pomorska i povijesna baština zavičaja dobit će dodatnu vrijednost, a samo središte Ike novi sjaj – stoji u objavi na stranicama Grada Opatije.


Podaci o povijesti škvera u Iki su nedovoljno poznati te se upravo izdavanjem monografije taj važan dio lokalne povijesti želi oteti zaboravu.


Prema dostupnim činjenicama, u Iku je 1719. godine preseljeno malo brodogradilište koje se nalazilo na ušću Rječine.


Prvi potpuni podaci o djelatnosti brodogradilišta u Iki datiraju iz 1818. godine, a pronađeni su u pomorskom godišnjaku u Trstu.


Otad se u Iki grade veći i manji brodovi te čamci za brojne naručitelje iz Rijeke, Bakra, Senja, Šibenika, Lovrana, Voloskog…