IN MEMORIAM

Umrla čakavska pjesnikinja Ivanka Glogović Klarić

Kim Cuculić

Ivanka Glogović Klarić / Foto arhiva NL

Ivanka Glogović Klarić / Foto arhiva NL

Od 1993. do 2006. godine svakog joj je četvrtka u prilogu Novog lista »Beseda« izlazila kolumna. Čakavske riječi o kojima je pisala ukoričene su i u knjigama »Beseda« i »Beseda II«. Dobitnica je Nagrade Grada Opatije za životno djeloOPATIJA – Opatijska književnica Ivanka Glogović Klarić, poznata autorica na čakavštini, preminula je u 83. godini. Rođena je 1939. u Opatiji. Kako navodi Hrvatsko društvo pisaca, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru hrvatskosrpski jezik i jugoslavenske književnosti te engleski jezik i književnost.


Godine 1962. počela je raditi u osnovnoj školi, a od 1963. do umirovljenja 1993. radila je u Opatiji – Gimnazija, CUO, Gimnazija – osim 1982. kada je ondašnji Republički komitet za prosvjetu šalje u Australiju kao prvog profesora na Exchange Teachers Program, pa je tu godinu odradila u Sydneyju.


Suradnja s Novim listom


Godine 1953. počela je pisati na čakavskom, manje na književnom jeziku, i objavljivati pjesme i pričice u dnevnim novinama i dječjim časopisima. Neki su od tih radova kasnije uvršteni u knjige za vrtićare i čitanke za osnovnu školu.
Već od školske dobi radovi su joj objavljivani u Novom listu, a suradnja s našim listom trajala je dugi niz godina. Od 1993. do 2006. godine svakog joj je četvrtka u prilogu Novog lista »Beseda« izlazila kolumna »Besedun na besedu«. Čakavske riječi o kojima je pisala ukoričene su i u knjigama »Beseda« (Adamić, Rijeka, 1999.) i »Beseda II« (Adamić, Rijeka, 2003.).


Godine 1975. na anonimnom natječaju RTV-a Zagreb dobiva prvu nagradu za dječju seriju »POLIEDAR H 3«. Izvedena je 1977. u sedam epizoda, za koje sama piše scenarij. Od 1974. do 1984. otkupljene su joj na natječajima i izvedene na Radio Zagrebu tri radioigre i jedna radiopriča za djecu.


Za haiku pjesme tiskane u časopisima, zbornicima i antologijama dobiva nekoliko priznanja i jednu nagradu, a uz još šest hrvatskih pjesnika predstavlja Hrvatsku u haiku antologiji »D’UN CIEL A L’AUTRE – FROM ONE SKY TO ANOTHER, HAIKU ANTHOLOGY OF EUROPEAN UNION«, tiskanoj u Francuskoj 2006.


Uglazbljene pjesme


Njezine se pjesme – pet je kompozitora uglazbilo preko 60 tekstova – pjevaju na dječjim festivalima na kojima je dobila i nekoliko nagrada za najbolji tekst. Uredila je i prvih devet knjiga »Čakavčići pul Ronjgi« – od 1995. do 2003. (izdavač je Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov«) u kojima se tiskaju čakavski literarni radovi učenika Primorsko-goranske županije.


U suradnji s Natalijom Banov nastala je čakavska pjesmarica s nosačem zvuka »Pul mora« (Adamić, Rijeka, 2004.). Po njezinim tekstovima, a u suradnji s istom kompozitoricom i dječjim zborovima, nastala je predstava »Ča more more« izvedena na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku 2006., a ista 2007. godine predstavlja Hrvatsku na festivalu »Marinando« u Ostuniju u Italiji.


Dvije zborske pjesme, odabrane na talijanskom natječaju, izvedene su u San Remu 2009.


Knjige za djecu i odrasle


Objavila je knjige za djecu na čakavskom »Prvi koračići«, »Ježić«, »Kosić«, »Svet je moj«, »Ribica Girica«, »Mamina i Tatina Rožica«, a drugo izdanje »Ježića« prevedeno je na hrvatski, fijumanski i talijanski jezik.


Spomenimo i unikatnu knjigu za odrasle »Tr ši« s čakavskim tekstovima s riječima od dva slova (Adamić, Rijeka, 1998.). Prisjetimo se jednog od primjera – haiku »Za nju«: »Ko ča si Ti tu/Se je to za Te, za Nju,/Se to ča ni tu.«


Objavljene su joj i knjige »Kapljice mora/ Sea droplets« (haiku) i »Javorika žuto diši« (poezija). Ivanka Glogović Klarić dobitnica je Nagrade Grada Opatije za životno djelo.