Crne najave

Novogodišnja “čestitka” komunalaca: Od 1. siječnja na Liburniji poskupljuje voda, odvoz smeća…

Aleksandra Kućel Ilić

Ervino Mrak / Foto Sergej Drechsler

Ervino Mrak / Foto Sergej Drechsler

Za prosječnu potrošnju od 10 kubika vode račun za domaćinstva bit će za 70-ak kuna veći, a za odvoz smeća približno za 33 kuneOd 1. siječnja 2023. godine, stanovnici i liburnijski gospodarstvenici, odnosno privreda plaćat će više cijene za usluge koje dobivaju od Liburnijskih voda i Komunalca, a poskupjet će voda, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, kao i odvoz smeća, te pogrebne usluge i grobna naknada.


Procjena je s današnje konferencije za novinare gdje je podizanje cijena za krajnje korisnike najavio direktor Komunalca, odnosno Liburnijskih voda Ervino Mrak, da će za prosječnu potrošnju od 10 kubika vode račun za domaćinstva biti za 70-ak kuna veći, a za odvoz smeća približno za 33 kune.


– Iznos mjesečnog računa za kućanstva, uz potrošnju od 10 kubika vode, s navedenim povećanjem cijena vodnih usluga povećat će se za 29 posto – najavio je Mrak.

Korekcija cijena je, objasnio je, nužna uslijed značajnog povećanja troškova, jer osnovne cijene usluge javne vodoopskrbe i odvodnje nisu se mijenjale od 2011. godine, a plaće od 2009. godine.


Što se događa s računima za vodu?


Nove cijene fiksnog dijela cijene vodnih usluga za sve korisnike iznosit će za vodoopskrbu 23,36 kuna, za odvodnju 21,59 kuna, a za pročišćavanje 17,02 kuna.


Kućanstvima će nova cijena varijabilnog dijela cijene vodnih usluga iznositi za vodoopskrbu 8,66 kuna po kubiku, za odvodnju 4,35 kuna po kubiku, a za pročišćavanje 1,02 kuna po kubiku, dok će za kategoriju korisnika koji nisu kućanstvo iste usluge po kubiku koštati 12,98 kuna, 6,53 kune, odnosno 1,02 kune.


Cijena vodne usluge crpljenja i odvoza otpadnih voda iz individualnih sustava odvodnje iznosit će 384 kuna po satu.Račun za vodne usluge, osim navedenih sastavnica koje su prihod Liburnijskih voda sadrži i naknade za zaštitu voda (1,35 kn/m3) i naknadu za korištenje voda (2,85 kn/m3) koju je Društvo dužno naplaćivati u ime Hrvatskih voda, PDV po stopi od 13% te naknadu za razvoj u visini od 4,00 kn/m3 odnosno 1,92 kn/m3 na području Grada Opatije, a koja se prikuplja isključivo za nova ulaganja u mrežu.


Zašto podižu cijene?


– U razdoblju od 2011. godine do danas dogodile su se značajne promjene koje su utjecale na porast troškova poslovanja. Primjerice, zakonska obaveza razdvajanja djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje od ostalih komunalnih i inih usluga iz TD Komunalac d.o.o. i osnivanje novog isporučitelja vodnih usluga Liburnijske vode d.o.o., veliko investiranje u izgradnju vodnih objekata, puštanje u rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, stavljanje u funkciju ostalih novoizgrađenih objekata, donošenje propisa koji zahtijevaju viši standard u funkcioniranju sustava, a naročito pandemija Covid-19 virusa te rusko-ukrajinski rat.Sve je to utjecalo na porast svih cijena robe, usluga i radova. Upravo iz razloga što cijene nisu pratile povećanje troškova Društvo kontinuirano ostvaruje gubitak iz djelatnosti pružanja vodnih usluga od 2015. do 2021. godine – objasnio je direktor Mrak.


Enormno poskupljuje i prikupljanje otpada


Kada je riječ o povećanju cijena dijela komunalnih usluga, te javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, u skladu s rastom troškova, povećanje cijena usluga TD Komunalac planira se u rasponu od 20 do 56 posto, ovisno o vrsti usluge.


– Uz povećanje gotovo svih osnovnih troškova, poput električne energije i goriva, na poslovanje Komunalca najveći utjecaj ima povećanje cijene zbrinjavanja otpada na CGO Marišćina.


U narednoj godini nužno je uskladiti i primanja djelatnika Komunalca s rastom realnih životnih troškova, kao i prosječnim rastom plaća u Hrvatskoj u proteklih 13 godina.Naime, trenutačno važeća osnovica za obračun plaća definirana je još 2009. godine, a prosječna neto plaća u TD Komunalac d.o.o. gotovo je 2.000 kuna manje od prosječne hrvatske plaće. Zbog svega navedenog, poslovanje Komunalca s postojećim razinama cijena bilo bi neodrživo – dodao je Mrak.


Poskupljuje i grobna naknada


Cijena grobne naknade prema najavi povećala bi se za 62 kune godišnje, odnosno sa 130 na 192 kune, dok bi povećanje cijene prikupljanja komunalnog otpada za prosječne korisnike iznosilo oko 33,50 kuna mjesečno.


– U želji da spriječimo moguću situaciju u kojoj bi samo poslovanje Komunalca bilo ugroženo, ali i da rast cijena komunalnih usluga bude čim manji za javne proračune i kućne budžete naših građana, napravili smo sve što je bilo moguće da to povećanje bude minimalno moguće, svedeno na najnužnije – zaključio je Ervino Mrak.