Jerry Ricks Blues Festival

Neuništiva korona blues karavana krenula na put

Valentina Sablić

Riccardo Staraj & Midnight Blues Band /Snimio Damir ŠKOMRLJ

Riccardo Staraj & Midnight Blues Band /Snimio Damir ŠKOMRLJ

Na Kosnici, »taracu« iza crkve svetog Andrije u Mošćenicama, publici se predstavio Riccardo Staraj & Midnight Blues Band te gost Mauro Staraj i Kristina RadovčićMOŠĆENICE  Riccardo Staraj & Midnight blues band otvorili su Jerry Ricks Blues Festival i – što drugo nego oduševili publiku. Ovo je drugo izdanje festivala koji je nastao spajanjem Kastav Blues Festivala i Opatija Rivijera Blues Festivala iz čiste ljubavi prema ovom magičnom žanru umjetničkih voditelja Riccarda Staraja i Damira Halilića Hala.


Na Kosnici, trgu, odnosno »taracu« iza crkve svetog Andrije startala je ovogodišnja »korona blues karavana«.


Hal je pozdravio publiku i festival otvorio riječima:
– Da mi je netko rekao da ćemo imati festival u ovim uvjetima, rekao bih da to nije moguće – ovo je ultra reducirana verzija festivala. Bilo je u planu barem devet dana, ali evo, živi smo i zdravi, izgurat ćemo i nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti u punom svjetlu.


Publika je uživala u vrhunskom bluesu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Publika je uživala u vrhunskom bluesu / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


Prilagođeni raspored i reducirani program nije umanjio doživljaj, izvedba i atmosfera nisu razočarali, a mitska, intimna lokacija s pogledom na Kvarner pridonijela je ugođaju. Staraju i njegovim bluzerima – Midnight Blues Bandu koji čine Marko Sedlak na gitari, Jure Prša na basu, Edi Lazarić na bubnju i Josip Rubinić na trubi, pridružio se Mauro Staraj na klavijaturama. Spontana atmosfera i odlična vibra koju je Riccardu pružio domaći teren i srčana publika, potakla ga je da na binu pozove Kristinu Radovčić Kiki iz banda The Blondes te s njom otpjeva blues klasik »Sweet home Chicago«. Publika je uživala u obradama blues evergreena i autorskim stvarima Riccarda Staraja & Midnight Blues Banda. Brojne solaže i improvizacije, nastup s dušom koji su Midnight bluzeri pružili publici završio je ovacijama i bisom.


– Bilo je super, a otvorenje je prošlo sjajno. Drago mi je da se publika pridržavala svih naputaka koje smo morali ispuniti da bi se uopće festival održao. Zato, hvala svima od publike, produkcije, benda i gostiju, rekao je Riccardo Staraj te istaknuo važnost kontinuiteta održavanja festivala koji u našem kraju uspješno egzistira već petnaest godina.


Tako je najveći blues festival u Hrvatskoj, unatoč svemu, nastavio s kontinuitetom i tradicijom održavanja. Karavana je krenula, putuje od Mošćenica do Lovrana, Kastva, Matulja, Opatije pa natrag u Kastav, grad u kojem je velikan bluesa i »putujući glazbenik« Jerry Ricks, zvan »Črni Kastavac« proveo svoje posljednje dane. Putovanje, simbolično ili stvarno, nešto je bluzerima urođeno, karavani u spomen na Jerryja Ricksa možemo se pridružiti svakog dana do sljedeće subote, osim utorka. Ulaz je na sva događanja besplatan.