Okrugli stol

Mošćenička Draga i Dobrinj u projektu “Za bolje sutra”: Kretanje i vježbanje za bolju kvalitetu života

Marina Kirigin

Ove dvije općine povezale su se u zajedničkom projektu vrijednom 436 tisuća kuna jer je gotovo polovina njihovog stanovništva zahvaćena bolestima lokomotornog i vezivnog sustavaProjekt »Za bolje sutra – prevencija bolesti lokomotornog sustava« počeo je održavanjem okruglog stola »Kretanje – način života«.


U zgradi javne namjene u Mošćeničkoj Dragi načelnik Općine Rikardo Staraj predstavio je potrebe lokalne zajednice u zdravstveno-preventivnoj sferi i istaknuo benefite koji se očekuju od cjelokupnog projekta kojeg je nositelj upravo Općina Mošćenička Draga.


U ime partnera u projektu, Općine Dobrinj, načelnik Neven Komadina također je istaknuo vrijednost ovog projekta kroz priliku da cijelo stanovništvo, bez obzira na dobnu pripadnost, unaprijedi kvalitetu života.
Ove dvije općine povezale su se u zajedničkom projektu vrijednom 436 tisuća kuna jer je gotovo polovina njihovog stanovništva zahvaćena bolestima lokomotornog i vezivnog sustava, pri čemu mlađa populacija više ne čini iznimku već se radi čak i o pacijentima u 20-im godinama života.Rana prevencija bolesti je ključ koji može pomoći novim generacijama u očuvanju visoke kvalitete života sve do starosti, ali i ključ za društvo zdravih, radno sposobnih građana koji nemaju potrebu za tuđom asistencijom ili za skupim medicinskim tretmanima.


Sve do rujna 2023. godine najavljene aktivnosti će se provoditi na području općina Mošćenička Draga i Dobrinj, predvođene liječnicima Specijalne bolnice Medico te sportskim i pedagoškim stručnjacima, a program će biti objavljen na www.kretanjemzaboljesutra.com.


Uz jučerašnji okrugli stol kojim je otvoren cjelokupni program, specijalisti neurokirurgije održat će još po tri predavanja i radionice u svakoj općini, specijalist ortoped obradit će temu prevencije oštećenja na radnom mjestu također kroz predavanja i radionice, fizioterapeuti će se baviti metodama rehabilitacije, sportske rekreacije te posljedicama premale količine kretanja.


Osim predavanja i radionica bit će organizirane i rekreacije za starije osobe i za djecu školske i predškolske dobi na kojima će fizioteraput pokazati pravilan način vježbanja koje nam može pomoći u svakodnevici.


Da kretanje može biti itekako zabavno, pokazat će planinarski pohod na Učku te javna manifestacija Biciklijada zdravlja, na kojima se očekuje puno dobrog raspoloženja i veselog druženja, dok će kreativci dobiti svoju priliku na radionicama filma i stripa na temu zdravih životnih navika. Oni najmlađi će moći uživati u vođenim likovnim radionicama kroz koje će obraditi važnost tjelesne aktivnosti, stoji u priopćenju.