PROGRAM FMTU-a

“Menadžment kamping resorta”: Najbolji iz branše otvaraju put za razvoj uspješnih i održivih kampova u Hrvatskoj

Aleksandra Kućel Ilić

Riječ je o programu cjeloživotnog obrazovanja koji je osmi put organiziran na FMTU-uIKA – Osmi po redu program cjeloživotnog obrazovanja »Menadžment kamping resorta« na koji je prijavljeno 26 polaznika iz cijele Hrvatske započeo je Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Nastava će se odvijati tijekom tri tjedna koja uključuju 60 sati online nastave te terensku nastavu koja će se održati u Premium kamping resortu Krk, u okviru koje će se polaznici, osim smještaja u mobilnim kućicama i međusobnog upoznavanja i transfera znanja, praktično upoznati s operacijama u kampovima. Također će imati priliku razgledati autodom i koje sve izazove nosi kampiranje s autodomom, ali i razgledati još dva kampa s četiri, odnosno pet zvjezdica.


Prepoznat značaj


– Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu već se deset godina predaje kamping menadžment, a sedam godina uspješno traje program cjeloživotnog obrazovanja »Menadžment kamping resorta«. Fakultet je prepoznao značaj kampinga za hrvatski turizam i njegovu ključnu ulogu za održivi razvoj turizma destinacije. Naime, u okviru Europskog zelenog plana, kampovi postaju jedan od najkonkurentnijih oblika smještaja, a COVID-pandemija učinila ih je apsolutnim pobjednikom – u Republici Hrvatskoj kampovi su u 2023. godini ostvarili 21,46 milijuna turističkih noćenja, tj. 5,2 posto više dolazaka i 1,09 posto više noćenja u odnosu na 2022. godinu, u kojoj su već bile premašene predpandemijske brojke. Hrvatska je u europskom vrhu kad je kvaliteta kampova u pitanju, a to može zasigurno zahvaliti i obrazovanju, naveli su s FMTU-a.


– U turizmu koji se mijenja, cjeloživotno obrazovanje postaje nužnost i garancija kvalitete usluge u ugostiteljstvu te naš Fakultet nudi cijelu paletu programa cjeloživotnog obrazovanja. Među njima, ovaj jedinstveni program »Menadžmenta kamping resorta« koji se već sedam godina uspješno realizira na našem Fakultetu pokazuje interes struke za obrazovanjem u ovom segmentu, ali i interes poduzetnika za razvoj ove vrste smještaja. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu strateški potiče održivi razvoj turizma kroz svoje studije i programe, a ovo je upravo jedan od takvih programa koji potiču razvoj zelenog turizma i ugostiteljstva, rekao je dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljtvu, prof. dr. sc. Marko Perić.


Održivi razvoj
Perić je kazao da je na pozitivnim iskustvima ovog programa, zajednički s partnerskim sveučilištima iz Brede i Girone, slijedeći postavke i Europskog zelenog plana i postpandemijske potražnje, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki započeo i drugi semestar združenog europskog stručnog diplomskog studija »Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management«.


Voditeljica i idejna kreatorica programa cjeloživotnog obrazovanja »Menadžment kamping resorta«, doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić, koja je za svoj dugogodišnji rad na razvoju kampova nagrađena i ulaskom u ADAC Hall of Fame, također ističe prednosti ovoga programa.


– Kvaliteta, održivost i uspješnost kampova, kao i ostalih ugostiteljskih objekata, uvelike ovise o znanjima, vještinama i kompetencijama zaposlenika u tom sektoru. Stoga i obrazovanje iz menadžmenta kamping resorta s praktičnim znanjima i iskustvima najboljih iz branše, otvara put razvoju uspješnih i održivih kampova. Buduće menadžere i poduzetnike u kampingu učimo kako razvijati kampove koji će biti ne samo gospodarski uspješni, već i višestruka dobrobit destinacije i njenog stanovništva. Podupirući menadžment održivog razvoja kampova kroz obrazovanje doprinosimo održivom razvoju destinacija, poručila je doc. dr. sc. Cvelić Bonifačić.


Četrdeset vrhunskih predavača


Program je usmjeren na zanimljivu, interaktivnu, modernu te praksi orijentiranu nastavu za koju će se ove godine pobrinuti čak 40 predavača. Osim eminentnih profesora s Fakulteta u Opatiji, predavanja će održati i vrhunski stručnjaci iz prakse, partneri najuspješnijih poduzeća. Ove godine na programu sudjeluje pet vrhunskih gostiju predavača iz inozemstva: Uwe Frers, direktor ADAC Pincampa – najvećeg automobilskog kluba na svijetu, Cristiano Bozzetti, direktor marketinga tvrtke CRIPPA CONCEPT – jednog od vodećih proizvođača mobilnih kućica, Klemen Hren – voditelj najvećeg slovenskog portala za kamping, Ward Wijngaert – Business Developer najpoznatije kamping grupe Yelloh! Village iz Francuske te Simone Pokrand – direktorica prestižnog udruženja Leading campings Europe.


Nagrade i ECTS bodovi


Tri najbolja polaznika, oni koji na ispitu postignu najbolje rezultate, imaju mogućnost osvojiti vrijedne nagrade. Kamping udruženje Hrvatske nagrađuje jednog polaznika vikendom u mobilnoj kućici. Tvrtka Camper Joy nagrađuje jednog polaznika s tri dana besplatnog najma kampera, dok Arena Hospitality Group nagrađuje jednog polaznika besplatnim vikendom u glamping šatoru. Pored navedenog, svi polaznici koji uspješno završe program i polože završni ispit stječu i 10 ECTS bodova!