Komunalci protiv poskupljenja

Ekoplus odlučio smrad s Marišćine naplaćivati čak 151% skuplje, šokirali su i komunalce

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ekoplus predlaže od 1. listopada povećanje cijene obrade miješanog komunalnog otpada na Marišćini za čak 151 posto, a cijene prihvata glomaznog otpada za drastičnih 758 postoOPATIJA  Grad Opatija je primio dopise komunalnih društava objedinjenih u Grupaciju održavanja čistoće PGŽ-a koje su uputili poduzeću Ekoplus, vezano uz preispitivanje osnovanosti povećanja cijene usluge te predloženih izmjena uvjeta postojećih ugovora.


Naime, tim se izmjenama predlaže povećanje cijene obrade miješanog komunalnog otpada za čak 151 posto, a cijene prihvata krupnog (glomaznog) otpada za drastičnih 758 posto, kako je najavljeno, od 1. listopada ove godine – objavljeno je jučer na službenim web stranicama Grada Opatije.


Traže hitnu korekciju


Uz predložene cjenike nije dostavljena kalkulacija koja bi opravdala ovo drastično povećanje, ističu potpisnici dopisa koji ovakvo povećanje cijena smatraju neopravdanim te od Ekoplusa traže hitnu korekciju cijena, tako da one budu prihvatljive korisnicima usluga.
»Grupacija održavanja čistoće PGŽ-a« ocjenjuje krajnje nekorektnim da korisnici usluga snose odgovornost za propuste tvrtke i nemogućnost prilagodbe poslovnim izazovima uslijed funkcionalnih nedostataka ŽCGO-a Marišćina, a čine je Komunalac Jurdani, Čistoća Rijeka, Komunalno društvo Viškovo, Ponikve Eko otok Krk, Ivanj Novi Vinodolski, Eko Murvica Crikvenica, Dundovo Rab, Lopar Vrutak, Komunalne usluge Cres Lošinj, Komunalac Delnice, Komunalac Vrbovsko, Čabar te Fužine.


Kompletan sadržaj ovih dopisa može se pročitati na stranicama Grada Opatije te iščitati da je realno moguće da će uslijediti novi udar na kućne budžete budući da bi se zapravo teret čitave situacije, ukoliko se najavljeno obistini, slomio preko džepova krajnjih korisnika. Na već podignute cijene usluga, uslijedilo bi novo, još drastičnije poskupljenje? Što reći nego li – zbilja teška jesen pred vratima…


Goruća problematika


Ervino Mrak, direktor Komunalca Jurdani, objasnio je, međutim, da podizanja cijena prema korisnicima neće biti bez da to odobri lokalna samouprava. Po njegovim riječima, zasad je više cijene na Liburniji odobrila tek Općina Matulji, Općina Lovran je takvu mogućnost odbila, a Grad Opatija i Općina Mošćenička Draga se još nisu očitovali. Ako jedna od tih dviju jedinica lokalne samouprave odgovori pozitivno, varijabilni dio odvoza smeća koji plaćaju korisnici bio bi dva i pol puta skuplji nego li je danas, odnosno 21 lipu, umjesto dosadašnjih 8 lipa po litri zaprimljene posude. Morao bi se ukalkulirati na to i viši fiksni dio cijene, što bi značilo još dodatno poskupljenje između 10 i 15 posto.


– Cijena odlaganja miješanog komunalnog otpada na Marišćini je sada 470 kuna po toni, a po novom izračunu čak 1.180 kuna po toni. Kod glomaznog otpada je situacija još gora i tu nam je cijena s 232 kune narasla na 1.990 kuna. Godinu dana se već o ovoj gorućoj problematici razglaba i mislim da je krajnje vrijeme da se pronađe rješenje jer vrijeme nam istječe i ukoliko se ništa ne bude rješavalo, komunalna društva na cijelom području će biti u nesagledivim gubicima. Očekujemo pismeni odgovor i novu kalkulaciju nadležnih iz Ekoplusa – naveo je Mrak koji smatra da će se situacija moći riješiti na zadovoljavajući način jedino uz spremnost svih uključenih strana na dogovor te uz pomoć viših instanci poput nadležnog Fonda i Ministarstva.