Stare užanci

Coronokio i Mikronić do Pepelnice žele otjerati koronu

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA/LOVRAN – Coronokio i Mikronić – jedan opatijski i jedan lovranski pust, izrazili su, svatko na svoj način, što to ovdašnjim ljudima leži na srcu, što ih pritišće.


Premda se zbog epidemiološke situacije otvaranje karnevala smjelo upriličiti jedino uz najmanja moguća okupljanja, »pusni judi« su čak i u nemogućoj situaciji učinili pust mogućim. Svi će liburnijski pustovi, pa tako i spomenuti dvojac, visjeti sve do Pepelnice, do kada imaju vremena otjerati koronu i sve njezine sojeve…


– U ova teška vremena građani Vasanske, iako pritisnuti pandemijom korone i pravom najezdom betonskih neimara koji pretvaraju vrijedno vasansko zelenilo u bijele stambene kutije, našli su vremena da dignu svog pusta kojem su dali ime Coronokio. Veselo društvo na pristojnoj međusobnoj udaljenosti popričalo je o svemu: o sušenju lovora, o koroni, o betonskim stambenim kutijama. Sve je to u svojoj pjesmi opjevao vasanski pjesnik Dino Đelmo, a sve je epidemiološki brzo zaključeno uz dobru rakiju, vino i fritule – kratak je presjek tihog otvorenja karnevala u predjelu Opatije gdje se živi uz moto »krepat, ma ne molat«.
I u Lovranu samozatajno, ali se, ipak, bez glazbe i programa, bez vina i fritula, zahvaljujući entuzijazmu onih koji nisu dozvolili da se užanca zatare, »obesilo pusta«. Premda je to bilo skromno preuzimanje općinskih ključeva, maškare su ipak preuzele vlast do Pepelnice… Živio pust!