Veliko finale

Barjamus od mesopusta: Na vješalima završio krivac za sve senjske probleme

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Završnici je prethodila vesela i šarena mesopusna povorka gradskim ulicama predvođena zaposlenicima TZ-a i meštrom Feralićem, a na Trgu Dvorac dočekao ju je velik broj građana koji su zajedno s maškarama dali timbar barjamusu od senjskog mesopustaSENJ – Senjani su ovogodišnji mesopust ispratili »Barjamusom od mesopusta«, velikom mesopusnom feštom održanom na Trgu Dvorac, a organizirali su ju Turistička zajednica Grada Senja, Grad Senj i Karnevalski odbor Grada. Programu završnice mesopusta prethodila je vesela i šarena mesopusna povorka koja je krenula od Velikih vrata i prošla gradskim ulicama. Predvodili su ju zaposlenici Turističke zajednice i meštar senjskog mesopusta Damir Tomljanović-Feralić, a na Trgu Dvorac dočekao ju je velik broj građana koji su zajedno s maškarama dali timbar barjamusu od senjskog mesopusta.


U svom obraćanju senjskom puku meštar je posebno pozdravio mladežinu koja, kako je rekao, garantira da se senjska mašakarana tradicija neće nikada ugasiti.


Dva leta bez karnevala


»Nismo mogli uživat u najlipšen, peton godišnjen dobu, a svedno smo se zabavili online. Korona je kriva za sve i radi nje nam govoridu da peremo ruke i dok mi peremo ruke, oni svaki dan peredu puste solde, barem tako govore na televiziji«, rekao je, među ostalim, meštar. Dodao je i kako je mesopust kriv za puno toga.
»Kriv je ča nas je korona već dva leta zakveštala i ča bižimo jedan od drugog kaj ošureni; ča već dva leta nemamo karnevala ni mesopusta; ča još ni otprta Bunjevačka cesta u Senju na kojoj radovi traju pa stanu…; ča je iz Senja pobiglo puno ljudi; ča je u gradu više psi i mačak nego ljudi; ča HDZ oporbu pravu nema, ki zna kadi je i ča sprema; ča gradonačelnik malo vrimena provodi u magistratu jer tamo sve štima; ča u magistratu ne moreš nikog nać kad ti treba jer bi rekli imadu klizno radno vrime;….Ima još toga zač je kriv, ali najveća mu je krivica ča je bil živ«, pročitao je meštar razloge za osudu mesopusta koja je glasila – vješanje, što je krvnik pred senjskim pukom i učinio.


Maneštra, frite i vino


»Ne dajte se, pasat će i va korona, kako je arivala, tako će i partit. A na ultimu ostajemo samo mi ki volimo svaki portun i kantun vog najlipšeg grada i njegovu mesopusnu užancu. Zato već sad molin Boga da ako niš, najkašnje se nađemo ovog leta na senjskon letnjen karnevalu« zaključio je meštar Feralić.


U okviru programa najmlađe je razveselio klaun Srećko sa svojom predstavom »Klaunovska posla«. Za djecu su bile pripremljene krafne, za odrasle se spravila maškarana maneštra, frite i vino, a sve je bilo začinjeno i glazbenim štimungom za koji su bili zaduženi Duo Mesopustari i VIS Bonaca.


A javnosti je predstavljen i novi, jubilarni 160. broj jednog od najstarijih humoristično-satiričnih listova u Hrvatskoj »Metla i škavacera«.