Život punim plućima

BIJELI ZOV UČKE Invazija na snježne obronke donijela gužvu i prometne “čepove”. Parking vikendom nemoguće naći

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Kafići i restorani su zatvoreni pa se mnogi vraćaju prirodi i snježnim radostima. Slobodno parkirališno mjesto vikendom je nemoguće pronaći, prevladavaju vozila riječkih i pulskih registarskih oznaka, no ima i zagrebačkihUČKA – U protekla dva vikenda, ali čak i tijekom tjedna, Učka živi »punim plućima«. Posjetitelja je toliko, da se njihove brojke, potvrdio nam je to i ravnatelj Parka prirode Učka Egon Vasilić, mogu usporediti još jedino s manifestacijom Učkarski samanj koja je prošle godine zbog pandemije koronavirusa odgođena. No, mjesta ima dovoljno, pa se ljudi »rasporede«, birajući lokaciju u skladu s afinitetima i mogućnostima.


Školski su praznici, učkarski su obronci bijeli i pogodni za sanjkanje, pa otkako su zatvoreni kafići i restorani, mnogi s riječke, ali i s istarske strane vraćaju se prirodi i uživaju u snježnim radostima. Najčešće su pulske i riječke registarske oznake na vozilima, ali ima i dosta zagrebačkih te rjeđe iz inozemstva.


Slobodno parkirališno mjesto tijekom vikenda nemoguće je pronaći, a primjerice tijekom subotnjeg dana, situacija je toliko izmakla kontroli da su vozila koja su pristizala iz oba smjera, zauzela cijelu prometnu traku, uslijed čega se promet odvijao vrlo otežano i svarali su se čepovi. To je neke i »ohladilo« od ostanka na Učki gdje se, za razliku od plus 7 stupnjeva koliko je primjerice tijekom subote oko podneva mjerila Opatija, živa spustila na zimskih minus jedan uz dosta vjetra.

Samo da je sanjkanja i igre


U pravilu, najčešće bijelu Učku za odmor i rekreaciju biraju obitelji s djecom i kućnim ljubimcima, a najpopularnija sanjkališta tijekom protekloga vikenda bila su na Veloj Učki i oko bivšeg odmarališta, te na Poklonu. Najodvažniji su »potegnuli« i do samog vrha Učke, do Vojaka, dok su se mališani igrali i na novom dječjem igralištu kraj budućeg učkarskog Centra za posjetitelje.