Gastromanifestacija

Novljanski gušti: Sunčan dan, bogata trpeza i dobra kapljica – gdje ćeš bolje

Robert Šimonović

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Svoje specijalitete predstavilo je devet ugostitelja s područja grada, a u ponudi Vinarije Pavlomir nudilo se četiri vrste pjenušaca, žlahtina, graševina, rose Ružica Vinodola, muškat žuti, cabernet sauvignon



NOVI VINODOLSKI – Gušti su gušti, ma bolje me pušti…, rekao bi istarski slavuj i legenda Alen Vitasović, no mi ćemo reći: »Gušti su gušti, va Novome me pušti!« A zašto baš u Novome, sigurno se pitate? Pa zato što gušti jesu gušti, ali na cijelom svijetu nema do – Novljanskih gušti! Pogađate, radi se o nadaleko poznatoj gastromanifestaciji, događanju koje prvenstveno slavi fini zalogajčić i dobru kapljicu vina, ali jednako tako i ugodno druženje, razgovor, zabavu, prijateljstvo, zajedništvo… Centar Novog Vinodolskog, točnije Trg Ivana Mažuranića, tako su danas u sklopu gastromanifestacije Novljanski gušti popunili brojni ugostitelji s područja grada, koji su Novljankama, Novljanima i njihovim brojnim znatiželjnim gostima priredili gastroužitak za pamćenje, ponudivši im vrhunski pripremljene gastrodelicije i slastice – specijalitete prožete ljubavlju, znanjem i iznimnom kulinarskom vještinom, a sve to upotpunjeno kvalitetnom vinskom kapljicom.


Devet ugostitelja


Novljanski gušti privukli su zaista zavidan broj posjetitelja, čemu je sasvim sigurno pridonijelo, i kao naručeno, sunčano vrijeme. Iako početak vikenda nije dao naslutiti povoljan rasplet borbe između vremenskih neprilika i prilika, u konačnici je pobjedu nad kišom odnijelo sunce, učinivši da se sve poklopi onako kako to i priliči održavanju četvrtih Novljanskih gušta, gastro-kulturne manifestacije kojom se Novljani polako opraštaju od ljeta i uspješne ljetne turističke sezone. Dobrodošlicu posjetiteljima i zahvalu ugostiteljima na sudjelovanju uputili su novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković i direktorica Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog Tena Peričić, poželjevši svima dobar tek te ugodno druženje i zabavu.





Tena Peričić podsjetila je i kako se Novljanski gušti dvije godine uzastopno nisu mogli održati zbog pandemije koronavirusa, stoga su svi gurmani sasvim sigurno jedva dočekali povratak jedne od najomiljenijih novljanskih manifestacija. A svoje specijalitete predstavilo je devet ugostitelja s područja grada – Vinska kuća Pavlomir, buffet Adria, Ekskluziva d.o.o., hotel Lišanj, restoran Admiral, Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, Bistro ĐIR Pizzeria, Wyndham Grand Novi Resort te restoran i slastičarnica Muroskva.



Za ugodnu atmosferu i dizanje raspoloženja pobrinuli su se momci iz klape Nevera, dok su vrijedni članovi Udruge 51+ sve vrijeme imali pune ruke posla prodavanjem konzumacijskih bonova – vrijednih papirića koji su značili pun želudac, zadovoljne poglede i široki osmijeh. Po cijeni od 20 kuna mogli su se probati specijaliteti kao što su kotlet Ružica Vinodola, črni rižot od sipi, primorski pijat, mađarski perkelt, dagnje na buzaru, brudet od tune s palentom, novljanski burger, wok s kozicama, rižot s morskim plodovima, vinski gulaš ili, pak, po cijeni od 15 kuna – kocka od skute i smokve, kolač Frankopan, šumske frite, velike princeze…


Prazni tanjuri


Za decilitar vrhunskog vina bilo je potrebno izdvojiti tek 10 kuna, a u ponudi Vinarije Pavlomir nudilo se četiri vrste pjenušaca, žlahtina, graševina, rose Ružica Vinodola, muškat žuti, cabernet sauvignon… A kakva je okusa hrana, najbolje govore osmijesi zadovoljnih posjetitelja i za jednim stolom okupljenih obitelji Ježić, Svetić i Vergić.


– Sve je fantastično, nemamo niti jedne zamjerke, kažu svi u glas, zadovoljni.



Istog stava bila je vesela i sita ekipa, koju smo nakon kraćeg nagovaranja, pregovaranja i pokušaja podmićivanja s konzumacijskim bonovima, u konačnici nagovorili da se smjeste ispred našeg fotoobjektiva. Novljani i Novljanke – Robert, Iva, Ive, Ivana i Mario veselo su pozirali, a prazni tanjuri govorili su više od riječi. Nikola Rupčić i Andrija Breški iz udruge Ružica Vinodola otkrili su nam kako se u Primorskom pijatu zapravo krije salata od mrkača i mariniranih fileta inćuna, a svoje posjetitelje nudili su i primorskom maneštrom s bobićima, kao i jednostavnim sendvičem od fantastičnog pršuta.



– Iako nije novljanski, već drniški, pršut je pršut i kao takav predstavlja nezaobilaznu deliciju naših krajeva, govori nam Nikola Rupčić, zadovoljan odazivom i čitavom manifestacijom. Rupčić nam je otkrio i kako je u subotu u Brezama padao sitan snijeg, da bi dan nakon osvanulo sunce i u Novi privuklo mnoštvo svijeta. Dakle, iako je ljetna sezona pri samome kraju, zaključak je kako lijepo vrijeme i dobre manifestacije u Novi uvijek privuku popriličan broj ljudi. A ako je suditi prema najavama direktorice TZG-a Novi Vinodolski Tene Peričić, manifestacija u Novome neće nedostajati niti u posezoni.