Vinogradi

U Pavlomiru nikad ranije krenuli u berbu, evo zašto

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Krenula je berba chardonnaya, a žlahtina koja je inače najzastupljenija sorta na Kvarneru, čeka svoju berbu u rujnu. Evo kakvo je s njom stanjeNikad ranije, u subotu 20. kolovoza u vinogradima Vinske kuće Pavlomir nedaleko Novog Vinodolskog počela je berba grožđa!


– Istina je, mada riječ je o našoj sorti chardonnay koja se i inače ranije bere, ali u pravilu ne prije prvih dana rujna, istaknuo nam je to Miroslav Palinkaš, ponajbolji vinar i vinogradar unutar ne samo granica Primorsko-goranske županije, nego i na mnogo širem, nacionalnom nivou.


Iako je subotnji dan u Rijeci te na Liburniji obilježila vrlo izdašna kiša, njezine kapi do Novog Vinodoskog kao ni do Vrbnika na otoku Krku, najizdašnijih vinogradarskih područja Kvarnera, nisu stigle.
Foto Edi Prodan


– Ma ni u tragovima, nema kiše na vidiku. Nas je u vinograd danas ušlo dvadesetak, a nastavak berbe će se dinamizirati u danima i s brojem berača onako kako to budu klima i dozrelost grožđa diktirali.


Pitate li me za prinose, kod chardonayja će oni biti dvadesetak posto niži, što je dakako posljedica suše, dodao je Palinkaš.


S druge strane, žlahtina koja je inače najzastupljenija sorta na Kvarneru, čeka svoju berbu u rujnu. Kako je s njom stanje?


– Žlahtinu smo zalijevali. Rodila je odlično, krupni su joj bili grozdovi, no kad je krenuo daljnji tijek zriobe, uvidjeli smo da bi suša našoj žlahtini mogla nanijeti velike štete.


Krenuli smo stoga u njezino zalijevanje tako da smo postigli optimalnu situaciju te se nadamo kako će ovogodišnja žlahtina doći do iznimno visoke kvalitete, dodao je Palinkaš, inače lani autor najviše rangirane, najbolje ocijenjene žlahtine u povijesti koji nam je dodao kako je posebno ponosan što je subotnja berba ujedno bila prva u kojoj su sudjelovali njegovi unuci Matija i Jan.