Trs do trsa

Na novljanskom Korzu i simbolično počela berba: Ubrani grozdovi žlahtine i mariborske “stare trte”

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Na Korzu hrvatskih branitelja, prije tri godine simbolično su posađeni po jedan trs žlahtine te mariborske »stare trte« što su je Novljanima darovali prijatelji iz tog slovenskoga grada predvođeni Novljaninom na dugogodišnjem radu u Mariboru Željkom FrkovićemUbiranjem grozdova autohtone sorte žlahtine, a ujedno i mariborske »stare trte« jučer je na Korzu hrvatskih branitelja i simbolično označen početak berbe grožđa u Novom Vinodolskom i u Vinodolu, u vinogradima Vinarije »Pavlomir« u kojima će tijekom dva predstojeće tjedna svakodnevno raditi 30 do 40 berača grožđa.


Na dijelu najveće novljanske šetnice, Korzu hrvatskih branitelja, prije tri godine simbolično su posađeni po jedan trs žlahtine te mariborske »stare trte« što su je Novljanima darovali prijatelji iz tog slovenskoga grada predvođeni Novljaninom na dugogodišnjem radu u Mariboru, inž. građ. Željkom Frkovićem.


»Staru trtu«, sortu crnoga grožđa, Mariborčani već desetljećima pomno čuvaju i šire svijetom darujući tu lozu prijateljstva samo biranim gradova prema svojem specifičnom kriteriju. Tako su jednu od sadnica dobili i Novljani, a uz njih još i Crikveničani i Grižanci (Kamenjak).
Simbolika sadnje »stare trte« u Hrvatskom primorju je višeznačna, a pogotovo njeno prihvaćanje uz autohtonu žlahtinu, što i jest svrha darivanja ove slovenske loze prijateljstva.


Potvrda prijateljstva
Prve grozdove »stare trte« ubrao je novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić.


– Slovenci su naši stari i osvjedočeni prijatelji, uostalom i susjedi, a sadnicu ove, najstarije poznate loze na svijetu, darovali su nam i zbog simbolike, ali i radi potvrđivanja tog prijateljstva.


Na prijateljsku gestu osvrnuo se i Vladimir Butković, direktor Ureda TZ-a Grada Novog Vinodolskog:


– Slovenci su, uz Nijemce i Austrijance, naši najvjerniji gosti, a loza »stara trta«, čijih sadnica je u svega stotinjak zemalja svijeta, najrječitiji je dokaz te uzajamnosti u prijateljstvu Slovenije i Hrvatske.


Nakon ubiranja grozdova s tih dvaju trsova – žlahtine i »stare trte« – nastavljena je odmah i berba u Vinodolu, u vinogradima Vinarije »Pavlomir«. Prema riječima agronoma, inž. Miroslava Palinkaša, direktora te vinarije, urod je dobar, vremenske prilike bile su vrlo povoljne, ali su divlje svinje upravo u razdoblju punog sazrijevanja nanijele znatnu štetu ovim vinogradima što se prostiru na ukupno 40 hektara, a pod lozom je 30 hektara, gdje se od 140 tisuća trsova dobiva i do 150 tisuća litara vina od nekoliko kvalitetnih sorata grožđa.


Divlje svinje vole chardonay


Iz Vinarije »Pavlomir« već su proteklih više godina na tržištu afirmirana vina cabernet sauvignon, chardonay, frankovka, autohtona žlahtina te od nje dobiveni vrhunski pjenušac »1288« što je dobio ime prema godini donošenja glasovitoga Vinodolskog zakona.


– Divlje svinje umanjile su nam ovogodišnji urod za gotovo četvrtinu, a chardonay nam je uništen na punih 80 posto količine tako da će nam to, uz nepovoljan utjecaj ove epidemije što nam je smanjila broj dolazaka izletnika i turista u našu kušaonicu, znatno umanjiti naše ovogodišnje poslovne rezultate, govori Miroslav Palinkaš.


Ipak, tradicija će biti nastavljena i iz bačava Vinarije »Pavlomir« i nakon ove će berbe i dozrijevanja mošta iduće godine poteći kvalitetna i vrhunska vina kao najoriginalniji suvenir ovoga kraja što se s punim razlogom i naziva Vinodolom.


Vinodolske vinograde obnovili su prije dva i pol desetljeća prognanici iz Vukovara koji su zbog ratnih razaranja svoga grada morali napustiti zavičaj, a i dotad su se bavili poljodjelstvom i vinogradarstvom.


Revitalizacija vinodolskih vinograda potaknula je i obnavljanje ili sadnju manjih obiteljskih vinograda u Novom Vinodolskom i u okolici, a također i poticanje i nastanak i vinogradara i vinara, pa je tako nastala i Udruga prijatelj grožđa i vina Ružica Vinodola. U toj udruzi okupljeni su vinogradari i vinari Novog Vinodolskog, Crikvenice i mnogih vinodolskih mjesta.


Lanjsko vino prodano


– Kad su počele epidemiološke mjere i restrikcije u kretanju, pobojali smo se da nećemo uspjeti plasirati prošlogodišnje količine našeg vina, a doći će nam ova berba. No, čim su mjere popustile, kupci koji su prepoznali i ranije kvalitetu naših proizvoda, pronašli su nas i pokupovali u razmjerno kratkom vremenu sve naše zalihe. Imali smo proljetno-ljetnu sezonu iznad očekivanja, rekao je Miroslav Palinkaš.


Sutra u Crikvenici berba »stare trte«


Loza mariborske »stare trte« posađena je i u Crikvenici, ispred Gradske galerije, u Strossmayerovu šetalištu 2018. godine, a druga berba bit će sutra u 10 sati. Nakon toga berba »stare trte« bit će i u Kamenjaku, pokraj Pržionice Milman, Miljenka Manestra.
Berbi na oba lokaliteta nazočit će i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina s članovima Udruge vinogradara, vinara i maslinara »Sveta Lucija«, a program će upotpuniti svojim nastupom članovi Udruge umirovljenika Grada Crikvenice »Sunce«.