Mišljenje Slavka Matejčića

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

Franjo Deranja

Crikvenica je, kao i sva druga turistička mjesta, u velikoj neizvjesnosti uoči nove sezone / Foto F. DERANJA

Crikvenica je, kao i sva druga turistička mjesta, u velikoj neizvjesnosti uoči nove sezone / Foto F. DERANJA

Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujuće za odabir destinacije – kaže Slavko MatejčićCRIKVENICA – Bili smo već proteklih više godina navikli kako nam trendovi u gospodarstvu, pa tako i u turističkoj oblasti, moraju stalno imati uzlazan i isključivo pozitivan trend, a to znači što uspravniju uzlaznu putanju. Zaboravilo se ono »zlatno«, ali zlokobno i zloguko pravilo da jako uzlazni trendovi mogu, u slučaju neke veće nedaće, lako postati strmoglave krivulje! Uostalom, treba li podsjećati da smo još donedavno išli iz jedne rekordne turističke godine u novu rekordnu godinu. Odjednom, zadovoljni smo i s djelomičnom i polovično ostvarenom prošlom turističkom sezonom.Što o tome misli i kako vidi predstojeću turističku godinu poznati i priznati stručnjak, diplomirani ekonomist Slavko Matejčić, koji je najveći dio svojeg radno aktivnog razdoblja proveo kao jedan od čelnih ljudi u crikveničkom hotelijerstvu, koji se okušao i u privatnom sektoru kao financijski i računovodstveni specijalist?– U ovom trenutku posvemašnje neizvjesnosti sve studije najbiranijih i najpoznatijih ekonomskih eksperata ne bi bile dovoljne da iskažu pouzdanija predviđanja i prognoze o kretanju turista u ovoj godini. Kakva će biti predsezona i hoće li i koliko će je biti? Što je s glavnom špicom sezone – srpnjem, kolovozom? Neizvjesno je kako će razmišljati epidemiolozi u za nas glavnim emitivnim turističkim zemljama i hoće li cijepljenje dati željene rezultate. Također, upitno je kako će se kretati slika epidemije u Hrvatskoj. Sve su to pitanja od kojih strepi turistička privreda Hrvatske, a isto tako vodeći turistički djelatnici Crikvenice – govori Matejčić.


Odgovori u travnju
Ovaj stručnjak navodi da bi se tijekom proljetnih mjeseci ipak moglo znati nešto više i barem djelomice otkloniti ove nepoznanice i dvojbe.


– Odgovore na ova pitanja vjerojatno ćemo znati otprilike negdje u travnju, do kad bi se trebao vidjeti učinak sadašnjih mjera, koje nikako, barem za područje Hrvatske, ne bi trebalo ublažavati i zavaravati se nekim lakim i brzim poboljšanjem, što je trenutačno ipak uočljivo. Uostalom, moguće je da ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni čak do početka ožujka – navodi Matejčić.


Dodaje da bi uza sve ove pretpostavke trebalo aktivno raditi na pripremi sezone, a to znači na marketingu te istodobno već početi uređivati hotele i plaže.


– Naše područje ima niz prednosti, od blizine glavnih emitivnih zemalja i domaćeg tržišta pa do soba i apartmana u privatnom smještaju koje s manjom koncentracijom gostiju po jedinici površine umanjuju rizik zaraze. Trebalo bi također organizirati edukaciju iznajmljivača i hotelijera u vezi procedurama sigurnog boravka gostiju. Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za prvo i drugo cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujući činitelj za odabir destinacije i domaćina. Te zahtjeve trebalo bi svakako proslijediti u resorno ministarstvo i Stožer civilne zaštite. Ima očito posla za sve, a nadam se da netko odgovoran o ovome već i razmišlja – tvrdi Matejčić i dodaje:


Svi »na iglama«


– Držim da bi se uza sve ove mjere, ali i uz mnogo truda turističkih djelatnika, moglo u glavnoj sezoni postići zadovoljavajući rezultat koji nam nužno treba da bi gospodarstvo, a i mi svi, mogli ostati »na nogama«?! Zasad smo, moglo bi se reći, svi – »na iglama«!
U ovom trenutku pokazuje se koliko je važno biti u zajednici gdje se svi moraju odreći nečega da bi cjelina funkcionirala bolje.
– Nakon predstojeće turističke sezone – za koju se zasad nikako sa sigurnošću ne može reći koliko će biti COVID-sezona ili, kamo sreće, »novonormalna« i koliko-toliko zdrava sezona – bit ćemo pametniji pa svakako treba stalno pratiti rezultate i planirati što i kako dalje. Uz napomenu da bi Vlada i dalje trebala pomno motriti na stanje i kretanja u gospodarstvu. Jer, kad je situacija izvanredna, treba izvanredno i djelovati, a tu je još i potres na Banovini koji je sve još dodatno zakomplicirao. Sve bi ovo trebalo alarmirati odgovorne da se u gospodarskom smislu pokuša i nastoji od ove, 2021. godine izvući maksimum jer alarm je već upaljen samo što ga neki, čini se barem, zasad još ne čuju – naglasio je Slavko Matejčić.