DOBRA BERBA

Najbolja vina proizveli Željko Šostarić-Fumić i Darko Svetić

Franjo Deranja

V. TOPOLOVEC

V. TOPOLOVEC

Komisija je djelovala u sastavu Patricia Sandalj Rumac, Marija Stan Kolar i Mario Jeličić. Zaključeno je da vinari iz godine u godinu napreduju i da se u Novome proizvode i piju sve kvalitetnija vinaNOVI VINODOLSKI – U organizaciji Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog održano je tradicionalno ocjenjivanje vina novljanskih vinara amatera. Na ocjenjivanje je prijavljeno 26 uzoraka, i to 17 bijelih vina, šest crnih, dva rosea i jedan prošek.


Ocjenjivanje je trebalo biti u ožujku, ali epidemija COVID- 19 nije dopustila ocjenjivanje tada već prikupljenih uzoraka pa je to odgođeno. Čim je epidemiološka situacija dopustila, prišlo se prikupljanju novih uzoraka i ta je tradicionalna aktivnost provedena.


Komisija u sastavu Patricia Sandalj Rumac, Marija Stan Kolar i Mario Jeličić jamčila je korektnu i kvalitetnu ocjenu. Nakon ocjenjivanja nameće se zaključak da vinari iz godine u godinu napreduju i da se u Novome proizvode i piju sve kvalitetnija vina, na ponos Vinodola i samog Grada Novog Vinodolskog te Udruge Ružica Vinodola čiji članovi gaje i potiču razvoj vinogradarstva i vinarstva u Vinodolu, a posebice u Novom Vinodolskom.


V. TOPOLOVEC
Stručne pohvale povjerenstvo je uputilo vinarima koji su se potrudili da i crna vina ove godine imaju iznenađujuće visoku kvalitetu, što do ove godine nije bio slučaj.


Brojne diplome


Zlatne diplome za bijela vina ove godine pripale su Željku Šoštariću-Fumiću, Vinku Rubčiću-Mačku, Željku Blažekoviću, Vanji Kern Njavro, Miljenku Blaževiću te Zoranu Kriškoviću i Anđelku Ježiću. Srebro u konkurenciji bijelih vina zavrijedili su Miljenko Manestar, Zlatko Juranić, Darko Svetić, Josip Tomić-Terilo, Andrija Breški i Vedran Švast.


Za nijansu slabije ocjene i brončanu diplomu za svoja bijela vina dobili su Vinko Rubčić-Mačak, Goran Tonković i Željko Šostarić. U kategoriji bijelih vina priznanja su dobili Ronald Žanić i Vedran Stošić. Posebice treba istaknuti da niti jedno vino nije ostalo ispod ocjenjivačke crte, što je također zabilježeno prvi put.


Zlatnu diplomu za ovu godinu kod crnih vina osvajili su Darko Svetić, Josip Tomić-Terilo, Miljenko Manestar, Srećko Butković i Vinko Rubčić-Mačak. Srebrnu diplomu za svoje crno vino dobio je Nikica Rubčić. Na ocjenjivanje su pristigla i dva uzorka rosea, od kojih je zlatnu diplomu dobio Josip Tomić-Terilo, a brončanu Vinko Rubčić-Mačak. Prošek Josipa Tomića-Terila dobio je priznanje.


Pavlomir domaćin


Ove godine medalju apsolutnog pobjednika bijelih vina zavrijedio je Željko Šostarić-Fumić, i to s vrlo visokom ocjenom 19,23 za svoju graševinu, a da crna vina ne zaostaju za bijelima, pobrinuo se šampion crnih vina Darko Svetić koji je također dobio iznimnih 19,23 bodova za svoj cabernet sauvignon.


Zahvale sudionicima i ocjenjivačkoj komisiji, kao i čestitke najboljima ispred vodstva udruge Ružica Vinodola uputio je tajnik udruge Velibor Velo Topolovec, zahvalivši se i Vinskoj kući Pavlomir i obitelji Palinkaš na domaćinstvu ovog natjecanja u Vinariji Pavlomir.


Nakon proglašenja ocjenjivanja nastavljeno je tradicionalno druženje vinara i članova udruge koji su se ove godine uz veliku i simboličnu bačvu okupili u rekordnom broju. Naime, dobra epidemiološka situacija i lijepo vrijeme privukli su u Pavlomir gotovo sve članove udruge.