OPATIJA, 14. -  16. LIPNJA

Najavljen program 5. hrvatskog kongresa estetske medicine. Višeslojni pojam ljepote

Edi Prodan

SNIMIO - MILAN DEKIC

SNIMIO - MILAN DEKICLjepota je prije svega skladni spoj njezine unutarnje i vanjske dimenzije. Jedno bez drugog ne idu, a da bi bili u skladnom  balansu, tu je estetska medicina. Najkraća bi to bila poruka konferencije za novinare održane u sjedištu Primorsko-goranske županije na kojoj je najavljen program 5. hrvatskog kongresa estetske medicine „Estetska medicina: prošlost, sadašnjost i budućnost“ u organizaciji Hrvatske udruge estetske medicine (HUEM) i pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i TZ Kvarnera. Održat će se u Opatiji tijekom tri dana, od 14. do 16. lipnja, dok će sudionici istražiti dijagnostički i terapijski pristup tretmanu lica, učinkovite načine komunikacije, upravljanje komplikacijama i najnovije tehnološke inovacije, a posebna pozornost bit će posvećena dijetetici, prehrambenim znanostima i trihologiji.


Uvodno je značaj kongresa istaknula Vesna Čavar, pročelnica UO za zdravstvo PGŽ, da bi se na njezine riječ nastavila direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.


– Čestitam organizatorima na petom izdanju jednog ovako kompleksnog Kongresa, a hvala im i što time naglašavaju status Opatije kao destinacije zdravlja. Kongres estetske medicine se odlično uklapa u naša nastojanja razvoja turizma povezanih sa zdravljem, na čemu je uostalom Opatija i započela svoj put do danas jednog od najrazvijenih domaćih turističkih središta. Kako se na Kongresu pojavljuju istinski svjetski priznati stručnjaci, Kvarner kao destinacija zdravlja se i na taj način dodatno ističe daleko izvan naših granica, naglasila je Peršić Živadinov.
Predsjednica HUEM-a Elma Bunar je, kao i uvijek, naglasak svog rada kao i samog kongresa stavila na njegovu medicinsku komponentu.


– Riječ je prije svega o medicinskoj kategoriji koja svojom uspješnošću ima silno veliki utjecaj na zdravlje, riječ je o prije svega medicini za zdravlje u čitavom nizu njegovih komponenti, pa tako sve do njegovog psihološkog elementa. Uvijek naglašavamo distinkciju od zloporaba estetske kirurgije, što se na žalost također događa, i uvijek ističemo kako nije riječ o korektivnim zahvata koji su sami sebi svrha nego do jako kompleksnim medicinskim aktivnostima kojima se u konačnici unaprijeđuje i zdravlje društva. Značaj našeg kongresa najbolje oslikava činjenica da nam stižu vodeći stručnjaci estetske kirurgije iz 13 država, uz najznačajnije europske, tu su i Libanon te Filipini naglasila je Bunar dodavši da je ovo ujedno i godina u kojoj navedena grana medicine slavi svoj – 50. rođendan.


Na koncu okupljenima se obratio i potpredsjednik Udruge Edgard Patača.