MORE I BARKE

Najavljen festival “Fiumare” i “Rijeka Boat Show”: Tradicijske barke i suvremene brodice zajedno u riječkoj luci

Marinko Glavan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Fiumare donosi prezentacije tradicijskih plovila na Korzu i u riječkoj luci, predavanja i izložbe, te interaktivne radionice, a ove se godine održava paralelno sa sajmom plovila i nautičke opreme.RIJEKA – Deveti Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije “Fiumare 2021” ove će godine u Rijeci trajati od 22. do 29. rujna. Kao i u svojim dosadašnjim izdanjima, Fiumare Riječanima i njihovim gostima donosi iznimno bogat i zanimljiv program, od prezentacije tradicijskih plovila na Korzu i u riječkoj luci, preko predavanja i izložbi, do interaktivnih radionica na kojima će građani moći učiti mornarske vještine. Fiumare se ove godine održava paralelno s Rijeka Boat Showom, sajmom plovila i nautičke opreme i usluga, koji će biti održan na Gatu Karoline Riječke, od od petka 24., do nedjelje 26. rujna. Organizatori oba događanja, zajedno s predstavnicima Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i turističkih zajednica, na gatu Karoline Riječke predstavili su ovogodišnje programe i pozvali Riječane i njihove goste da posjete Fiumare i Rijeka Boat Show.


Gradonačelnik Marko Filipović tom je prilikom kazao da će Rijeka krajem rujna biti najpoželjnija pomorska destinacija.


– Naš grad će biti domaćin brojnih događanja vezanih uz bogatu pomorsku prošlost koja će biti prikazana na festivalu Fiumare, a s druge strane, suvremena nautička dostignuća moći ćemo vidjeti na Rijeka Boat Showu, rekao je Filipović, dodajući da je Rijeka oduvijek prirodno i strateški orijentirana moru, a razvojni planovi grada uključuju razvoj Rijeke kao luke i nautičke destinacije.


Interes Rijeke
– Iz tog razloga Grad daje punu podršku Rijeka Boat Showu, u njemu vidi mogućnost prezentacije domaće nautičke proizvodnje, uz potporu razvoju male brodogradnje i promociji Rijeke kao destinacije nautičkog i urbanog turizma. To je interes grada i gospodarstva u cjelini, rekao je Filipović.
program festivala Fiumare najavio je Robert Mohović, jedan od pokretača i organizatora, u prvi plan ističući sinergiju i suradnju s Rijeka Boat Showom koja će posjetiteljima obaju događanja praktički na istom mjestu ponuditi uvid u pomorsku tradiciju i u suvremene trendove u nautici.


– Na posjetiteljima je da ocijene, ali vjerujem da smo odradili dobar posao, zahvaljujući i svim suorganizatorima, bez čije potpore na bi bila moguća organizacija na ovako viskoj razini. Festival Fiumare ove je godine i dio obilježavanja Europskog dana pomoraca, što pokazuje da je i Europska unija prepoznala naš rad, a nama je to i veliko priznanje za dosadašnji rad. U organizaciji su sudjelovale i brojne udruge, bez čijeg doprinosa održavanje festivala ne bi bilo moguće, rekao je Mohović.


Vukorepa: Nautički sajam mora biti sve kvalitetniji


Ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa je kazao da je u protekle godine u riječkoj luci uloženo više od milijun eura u nove vezove i njihovo opremanje, a Rijeka će dobiti novu veliku marinu u Porto Barošu, u koju zajednički ulažu ACI i njemački Lurssen.
– S obzirom na projekt marine u Porto Barošu i ostale velike projekte u luci, nautički sajam mora biti sve kvalitetniji i pratiti događaje iz područja nautičkog turizma, a uvjeren sam da će tako i biti, kazao je Vukorepa.

Na festivalu Fiumare ove će godine sudjelovati rekordnih 26 tradicijskih plovila, većinom obnovljenih kroz europske program Mala barka 1 i 2 te Arca Adriatica, najavio je, od kojih će dobar dio već prvog dana festivala biti izložen na Korzu, a kasnije će sudjelovati u regati i atraktivnom programu noćnog jedrenja u riječkoj luci u kombinaciji s posebnim osvjetljenjem, pod nazivom “Bal jedara i svjetala”. Uz sam Gat Karoline Riječke javnosti će biti prezentiran i obnovljeni nerezinski loger koji je ujedno i Interpretacijski centar pomorske baštine Lošinja.


– Tu je i uprizorenje povijesnog događaja “Karolina spašava Rijeku”, a uz tradicijska plovila bit će tu i radionice tradicionalnih pomorskih vještina, podjednako važne, jer je jedna od ideja cijelog festivala upravo očuvanje tradicionalnih znanja i vještina u brodogradnji, pomorstvu i ribarstvu, rekao je Mohović.


Puno izlagača


Direktor Rijeka Boat Showa Ivan Črnjarić je najavio vrlo bogatu ponudu sajma koji je ove godine rasprodao sto posto izložbenih kapaciteta, uz značajno povećanje broja izlagača u odnosu na sajam iz 2019. godine.


– To povećanje je za čak 300 posto, tako da je prostor na Gatu Karoline Riječke i oko njega u potpunosti popunjen, a posjetitelji ća moći vidjeti plovila izložena u moru i na kopnu, uz veliku ponudu prateće opreme i usluga u nautičkom sektoru. Takvo povećanje broja izlagača pred nas kao organizatore stavlja veliku obavezu i prema izlagačima i posjetiteljima.


Ulaznica na RBS 20 kuna


Rijeka Boat Show bit će otvoren za posjetitelje od 10 do 19 sati u petak i subotu, a u nedjelju od 10 do 17 sati. Cijena ulaznica je 20 kuna, a za ulaz neće biti potrebne Covid potvrde, no organizatori mole posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, u prvom redu nošenja maski i držanja razmaka.

Ono je veliko, ali mora biti još puno veće. Rijeka mora imati jak nautički sajam zbog svog položaja, tradicije i pomorstva, tako da ćemo iduće godine, vjerujemo, biti u mogućnosti izlagačima ponuditi još veći prostor za održavanje Rijeka Boat Showa. Posebno me veseli to što se istodobno održava festival Fiumare, čiji je program komplementaran s našim, jer bez tradicije ne bi bilo ni sadašnjosti, ni budućnosti. Posjetitelji će tako moći vidjeti zajedno plovila vrijedna po osamsto tisuća eura i tradicijske barke kakve su se nekad gradile. Na Rijeka Boat Showu predstavit ćemo i nekoliko hrvatskih premijera, kao i novitete iz male brodogradnje, ali i luksuznija plovila, naravno, zajedno s pratećom opremom, rekao je Črnjarić.