Gradonačelnik Vrbovskog

Mufić: Županija od Gorana dobiva puno više nego što im daje

Marinko Krmpotić

Dražen Mufić / Foto Marinko Krmpotić

Dražen Mufić / Foto Marinko Krmpotić

Podaci potvrđuju koliko Županija osiromašava Gorski kotar, no to prikriva manipuliranjem podacima, smatra Mufić»O tome da Primorsko-goranska županija godinama sustavno uništava Gorski kotar, posebno one dijelove gdje »njihovi« nisu na vlasti, ja govorim već godinama, a sad su mi se počele priključivati i druge kolege koje počinju shvaćati svu nepravdu kojoj smo izloženi«, govori gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je prigodnu tiskovnu konferenciju vezanu uz odnos PGŽ-a prema Gorskom kotaru održao zbog nedavno na adresu Grada Vrbovskog prispjele analize o tome koliko je u posljednjih nekoliko godina Županija »ubirala« poreznih prihoda iz goranskih općina i gradova, odnosno koliko je vraćala.


Ti podaci, do kojih se došlo zahvaljujući trudu nezavisne županijske vijećnice Ive Rinčić, brojkama potvrđuju koliko Županija osiromašava Gorski kotar, smatra Mufić koji posebno naglašava kako će ih predstavnici Županije koristiti onako kako njima odgovara pa će uskoro javnost biti »bombardirana« pričama o stotinama milijuna kuna uloženih u lokalne samouprave Gorskog kotara.


Manipuliranje podacima


«Ekipa iz Županije vrlo dobro zna i itekako je svjesna da daju jako malo, ali računaju na neupućenost normalnih ljudi koji i nisu svjesni da se podacima manipulira.
Konkretno, kad govore o svojim ulaganjima u Gorski kotar, oni u to ubrajaju i novce namijenjene školstvu, zdravstvu, održavanju prometnica i socijali. One novce koje oni moraju ulagati silom zakona.


Isto to bi morali raditi i radili bi, primjerice, predstavnici Stranke mladih, PGS-a, HDZ-a ili bilo koje druge stranke koja bi imala većinu u Županiji.


No, čak kad pogedamo i ta ulaganja, to je sve tako jadno i siromašno – škole su slabo ili nikako obnovljene, domovi zdravlja derutni…


Dakle, ni ono što moraju ne obave kako treba. Nisu to, dakle, nikakva ulaganja, već čista i jasna zakonska obveza koju oni moraju poštivati.


No, kako bi svima zamazali oči, oni te novce PR-ovskom abrakadabra sustavom pretvaraju u svoju veliku naklonost i ljubav prema Gorskom kotaru.


Ma, dajte molim vas. Da ne moraju dati te novce, oni nam ne bi dali ni lipe. Pogotovo nekima koje ne mogu vidjeti ni nacrtane jer, je li, nisu njihova politička opcija.


Pravo stanje stvari sa županijskim ulaganjima vidi se kad se iz tih »stotina milijuna« usmjerenih prema Gorskom kotaru (usput, isto tako odvaja se i za Kastav, Viškovo, Crikvenicu, Matulje…), izvuku samo oni dijelovi koji su zasta vezani uz ulaganja.


E, kad to pogledate, onda je stanje bitno drugačije, a vrlo jednostavna analiza brojki jasno pokazuje kako najviše daju »svojima«, a najmanje onima koji se usude kazati bilo što protiv njih. O drugima ne bih želio puno govoriti, ali se nadam da će i sami – poput Općine Fužine – krenuti u analizu i jasno reći stanje.


Kad je o Vrbovskom riječ onda brojke kažu ovo – za 2019. godinu na području naše lokalne samouprave prikupljeno je 1,8 milijuna kuna poreznih sredstava koje su uplaćne na račun PGŽ-a.


Potom je iz proračuna PGŽ-a na naš račun vraćeno tj,. uplaćeno 1,1 milijun kuna, ali tu u vidu treba imati da u ta sredstva ulazi amadman od 400.000 kuna kojeg smo, zahvaljujući trudu tadašnjeg gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića koji je bio vijećnik Skupštine PGŽ-a, izborili.


Da nije bilo toga, svota koju bi nam uplatio PGŽ bila bi 754.288 kuna, dakle više no dvostruko manje. No, Županija to tako ne vidi pa njeni »stručnjaci« barataju i svime što su dali za zdravstvo, socijalu, održavanje cesta i slične svoje zakonske obveze. A po tome oni su te godine Vrbovskom dali 4,4 milijuna kuna. To nije točno.


Dobili šest puta manje


Isto vrijedi i za preostale dvije u analizi ponuđene godine. Tako je 2020. godine iz poreznih prihoda Grada Vrbovskog prema PGŽ-u otišlo 1,9 milijuna kuna, a iz županijskog na naš proračun uplaćeno je 374.155 kuna. Šest puta manje.


Naravno, tu su sad i one druge brojke po kojima je PGŽ uplatio 3,3 milijuna kuna, ali ne u naš poračun već je, kao, ulagao u školstvo, zdravstvo, sufinancirao poljoprivrednike, poduzetnike…


Slično je i s prošlom godinom kad mi iz poreznih davanja županiji osiguravamo 1,6 milijuna kuna, a oni nam »vraćaju« 1,1 milijun kuna, ali uz iznimno bitnu napomenu da je 750.000 kuna od te svote posljedica amandana Ivice Kneževića – 500.000 kuna za jaslice i 250.000 kuna za reciklažno dvorište.


Bez toga mi bismo ostali na svoti od oko 300 – 400.000 kuna, što je redoviti »doprinos« Županije koja, ponavljam, više uzima no što daje.


Neka »ogole« davanja na ulaganja, neka ne računaju zakonski obvezna davanja za školstvo i zdravstvo, pa ćemo vidjeti koliko daju«, govori gradonačelnik Mufić posebno ističući činjenicu kako je Vrbovsko više novca dobivalo kad je u županijskoj skupštini sjedio jedan Delničan (Ivica Knežević), nego sada kad u tom tijelu po posebnom zakonu o nacionalnim manjinama sjede dva vijećnika SDSS-a koji bi se trebali boriti za svoju nacionalnu manjinu: »Iskreno, to mi je potpuno nejasno i taj njihov stav, tu njihovu »pomoć« svom kraju ostavljam njihovoj savjesti i nacionalnoj manjini koju predstavljaju i za koju, očigledno, nisu učinili ništa«, zaključio je gradonačelnik Mufić.


»Svojim« Lokvama tri puta više


Mufić posebno ističe nesrazmjer ulaganja u lokalne samouprave u kojima su na vlasti predstavnici lijevih političkih stranaka, točnije samo Lokve koje jedine imaju SDP-ovu vlast.


»Tako su 2019. godine Lokve iz poreza županiji uplatile 439.041 kuna, a iz županijskog proračuna im je uplaćeno 1,4 milijuna kuna. Naredene godine iz Lokava plema Županiji ide 382.143 kune, a iz Županije prema Lokvama 1,3 milijuna kuna.


Prošle godine Lokve porezom osiguravaju 356.249 kuna, a Županija na to odgovara sa 771.866 kuna. Dakle, Lokvama svake godine ide ili duplo ili trostruko više, a Vrbovskom svake godine trostruko manje!


Iako je Vrbovsko pet puta veće od Lokava i bilo bi logično da dobije više. No, logika je kod županijske vlasti nepoznat pojam.


Oni brinu samo o svojima, a problem svih nas je što je njihovih sve manje pa je, sukladno tome, i ulaganja u Gorski kotar sve manje«, rekao je gradonačelnik Mufić.