Novi dionici

Mladen Šćulac, novi šef Stožera civilne zaštite PGŽ-a: Borba s epidemijom ovisi o svakom od nas

Barbara Čalušić

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

U Stožeru dosad nisu bili ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Doma zdravlja PGŽ-a koji su izuzetno bitni za njegovo funkcioniranje, a imenovanje je obavio župan temeljem pravilnika o sastavu rada stožera civilne zaštite...RIJEKAMladen Šćulac, dugogodišnji zapovjednik Vatrogasne jedinice Primorsko-goranske županije, od prekjučer je i novi načelnik županijskog Stožera civilne zaštite. Na tom je mjestu odlukom župana Zlatka Komadine zamijenio dosadašnjeg načelnika Marka Borasa Mandića, a kako je jučer novinarima Šćulac sam objasnio, razlozi za imenovanje novog sastava županijskog Stožera upotpunjavanje je sastava novim imenima i dionicima koji aktivno sudjeluju u sprečavanju pandemije koronavirusa.


– U Stožeru dosad nisu bili ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Doma zdravlja PGŽ-a koji su izuzetno bitni za njegovo funkcioniranje, a imenovanje je obavio župan temeljem pravilnika o sastavu rada stožera civilne zaštite.


Preuzimate vođenje Stožera u izazovnom trenutku nekontroliranog širenja virusa koje sve više pogađa i Primorsko-goransku županiju. Koji će biti vaši prvi koraci?
– Kao dugogodišnji član Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije vrlo dobro poznajem sustav civilne zaštite, odnosno njezine sastavnice. Stožer nastavlja s aktivnostima vezanim uz koordiniranje djelovanja operativnih snaga iz sustava civilne zaštite PGŽ-a, donošenje neophodnih odluka te informiranje javnosti. U ovoj izazovnoj epidemiološkoj situaciji i nadalje će se primarno slušati i poštovati stav zdravstvene struke. S obzirom na jačanje epidemije, pojačat ćemo koordinaciju svih službi, u prvom redu zdravstva, jer su oni na prvoj liniji obrane.


Odgovorno ponašanje


Planirate li nove i restriktivnije mjere s obzirom na rast broja zaraženih te smatrate li da su mjere koje vrijede za cijelu državu preblage s obzirom na broj novih slučajeva koji raste iz dana u dan?


– U ovom trenutku procjena je da mjere Nacionalnog stožera u kojima dominira poziv na odgovorno ponašanje svakog pojedinca, a uključuju obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i otvorenima gdje se ne može održati distanca, zatim ograničavanje okupljanja, mogu donijeti rezultate.


Mladen Šćulac, snimio Damir Škomrlj


PGŽ je zemljopisno specifičan i epidemija je nejednako raspoređena kad se radi o urbanim i, uvjetno rečeno, ruralnim područjima. Koji su planovi kad je riječ o stanovništvu Gorskog kotara i otoka i kakva je, prema vašem mišljenju, suradnja s lokalnim stožerima na tim područjima?


– Prednost ruralnih područja je upravo činjenica da se radi o slabije naseljenim područjima, no i to područje očuvat ćemo od jačeg prodora virusa samo uz odgovorno ponašanje svakog pojedinca. S lokalnim stožerima imamo dobru suradnju, gotovo na dnevnoj bazi, mislim da odgovorno rade svoj posao, oni raspolažu s potpunim informacijama o epidemiološkoj situaciji na svojim području i predlažu mjere ukoliko im se dogodi pojava žarišta.


Kako ocjenjujete rad vašeg prethodnika Marka Borasa Mandića?


– Kolega Marko Boras Mandić ozbiljno je i odgovorno obavljao svoje zadatke. U ime svih članova Stožera zahvaljujem mu na velikom osobnom doprinosu u vođenju i koordinaciji poslova Stožera.


Zaštita života


Koja je vaša poruka građanima PGŽ-a kao načelnika Stožera civilne zaštite?


– Zahvaljujem građanima na odgovornom i discipliniranom ponašanju uz molbu da nastave biti odgovorni, najprije prema sebi i svojim najbližima. Kako svakodnevno apeliraju epidemiolozi, važno je pridržavati se mjera i preporuka jer o svakom pojedincu ovisi koliko ćemo se efikasno boriti s ovom epidemijom. Pogotovo apeliram na mlade da shvate ozbiljnost situacije s kojom smo suočeni, da vode računa o svom zdravlju jer tako će najbolje zaštititi svoje roditelje, djedove i bake. Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije poduzet će sve neophodne epidemiološke mjere koje predlaže struka u cilju stavljanja pod kontrolu i u konačnici okončanja epidemije COVID-19, korištenjem svih raspoloživih resursa kojima bi se zaštitili prvenstveno ljudski životi te vodeći računa da se minimiziraju štete u gospodarstvu i zaštite radna mjesta.