Posjetili smo utočište

Zimski san će još malo pričekati: Medvjedi u Kuterevu ovih su dana više razigrani nego pospani

Marin Smolčić

Foto utočište Kuterevo

Foto utočište Kuterevo

Kada će medvjedi poći na spavanje? Mislim vrlo skoro. Kada se dobro naigraju po snijegu i biološki sat majčice prirode odjednom kaže - sad je dosta, vrijeme je za počinak, kaže Ivan Crnković Pavenka, voditelj UtočištaKUTEREVO – U Lici je ovih dana na svoje došla stara izreka »nema zime dok ne padne inje«! Dvadesetak i nešto centimetara snijega »garnirano« je gustom maglom što je okitila krajolik ledom i injem. Na temperaturama zraka od oko -7 stupnjeva medvjedima u Utočištu Kuterevo svakako je ugodnije negoli ljudima. I dok u ostatku zemlje kiša lije nemilice, u ovoj ličkoj medvjeđoj oazi snijega kao u priči.


Ništa spavanac


Devetero medvjeda tvrdoglavo se opire stereotipima o potrebama padanja ove vrste zvijeri u zimski san. Debeli su, a od studeni ih, uz naslage sala, štite i njihovi »zimski kaputi«. Volonteri Utočišta hranili su ih do Svete Kate, 25. studenoga. Nakon toga dobili su tek poneku jabuku, više kao znak pažnje od strane ljubitelja prirode, nego kao stvarne potrebe za jelom. Prvi snijeg i studen medvjedi kao da su jedva dočekali. Izašli su iz svojih brloga, njuškali snijeg i valjali se uz glasno brundanje. Svi od reda, osim starog Brune. On je samo pomolio glavu iz svoje nastambe, lijeno žmirkao i čudio se izrazom kao kada ljudi žele reći »ah, ta mladost«. Bruno je gospodin u poznim godinama. Potvrdio nam je to i voditelj Utočišta Ivan Crnović Pavenka.


– Bruno ima 46 godina i dalje se dobro drži. Medvjedi u divljini požive oko 30 godina, u zatočeništvu do 50. U dva navrata nam je iz Berlina trebao stići životinjski stomatolog. Da Bruni popravi i povadi loše zube. Sada je još stigla i korona pa Bruno nikako da sredi zubalo. Inače je to jedan mirni i dragi stariji gospodin, svakako blizu nebeskih poljana i šumaraka. Raja za medvjede, govori Pavenka i otkriva nam malu tajnu.


Bez učinka
– Mnogi posjetitelji su znatiželjni kada vide igru i maženje medvjeda. No, ne radi se tu ni o kakvim seksualnim namjerama jer su svi u mladosti kastrirani. Tako da nemaju nagon za reprodukcijom. Međusobno trljanje i igranje dio su njihovih dnevnih rituala kojima pokazuju da im treba ljubav. Sve to prate grlatim izrazima, brundaju, igraju se i maze. Na taj način se i opuštaju, pokazuju međusobnu povezanost i prijateljstvo. Tako im tijela dobiju više energije po ovoj studeni. Medvjedi su vam kao i ljudi. Trebaju im pažnja, ljubav, mir, hrana i sklonište. Pitate me kada će poći na spavanje? Mislim vrlo skoro. Kada se dobro naigraju po snijegu i biološki sat majčice prirode odjednom kaže – sad je dosta, vrijeme je za počinak, govori nam Pavenka.


U kuterevačkom Utočištu žive medvjedi, poniji i ljudi. Mladi volonteri iz nekoliko država EU-a čudili su se mještanima koji su Pavenki pomogli spremiti za zimu 300 kilograma kupusa. U ribanju im je pomagao i krišpoljski župnik fra Juro Marčinković. Više sa savjetima kako ostati zdrav u vremenima zaraza, gripe i studeni. U dijelovima Like gdje zima potraje i dulje od pola godine kiselo zelje značajan je izvor C vitamina. Dakako, uz krumpir, suho meso, češnjak i rakiju. Uz sve ovo i zima se lakše prebrodi! Onda nam se ne treba čuditi što je Kuterevo još uvijek corona free zona.